Migrene i ”čudesan lijek”

img5304afb0cdaddOd davnina postoji jedan čudesan lijek koji je liječio razne bolesti. U zadnjih nekoliko godina otkriveno je da pomaže u liječenju ili smanjenju simptoma kliničke depresije, sindroma iritabilnog crijeva, napadaja panike, kašlja, ADHD-a, sindroma nemirnih nogu i erektilne diskfunkcije, i mnogih drugih. O čemu se radi?

Najnovija studija koja pokazuje njegovu izuzetnu učinkovitost objavljena je u časopisu Science Translational Medicine 8. siječnja 2014. U njoj su testirali lijek na osobama koje kronično pate od migrene te su otkrili da je on jednako djelotvoran kao i rizatriptan, jedan od najučinkovitijih lijekova za migrenu.

Kako se zove taj čudesan lijek?

Radi se o placebo učinku, tj. izvanrednoj moći ljudskog mozga da nesvjesno utječe na funkcioniranje i percepciju tijela. Taj je izraz prvi put upotrijebljen tijekom 18. stoljeća, ali sam koncept seže u ranija stoljeća. Tijekom povijesti, liječnici su smatrali da je jedna od njihovih glavnih zadaća, osim liječenja, bilo tješenje pacijenta i pružanje psihološke podrške kako bi pacijent što prije ozdravio – ponekad su koristili lažni lijek koji nije imao nikakav stvarni učinak osim što je pacijentu ulijevao nadu u oporavak.

Danas je općeprihvaćeno da su, iako najčešće neučinkoviti u liječenju objektivnih simptoma (kao što je visoki tlak ili infekcija), placebo lijekovi doista učinkoviti u liječenju subjektivnih, samostalno dijagnosticiranih simptoma, što uključuje razne tipove bolova. Placebo lijekovi mogu se naći u raznim oblicima poput tableta od šećera, lažnih operacija i injekcija koje sadrže fiziološku otopinu.

Naravno, to ne znači da osobe koje su prijavile olakšanje nakon placebo liječenja izmišljaju svoje stanje ili bol – daleko od toga. One su, kao i svi mi, podvrgnute istim zapanjujućim mehanizmima koji omogućuju da očekivanja našeg mozga mijenjaju način na koji percipiramo vlastito tijelo i zdravlje.

Moć očekivanja dokazana je u raznim studijama. U jednoj su studiji pacijenti koji su dobili placebo tabletu za opuštanje mišića, osjetili opuštanje mišića, a oni koji su dobili placebo tabletu za stimulaciju mišića osjetili napetost mišića. Druga strana placebo učinka, nocebo učinak, jednako je jak – negativna očekivanja mogu učiniti jednako štete koliko pozitivna koristi. U drugim studijama, pokazalo se da će crvene, žute i narančaste placebo tablete najvjerojatnije pružiti stimulativni učinak dok će plave i zelene češće pružiti umirujući učinak.

Princip djelovanja još nije objašnjen

No, principi djelovanja koji povezuju sve te pojave i dalje se ne mogu posve objasniti. Znanstvenici su proveli istraživanje mozga na placebu i otkrili da placebo označen kao lijek protiv bolova djeluje na aktivnost nekoliko polja u mozgu za razliku od Tablete (foto: Flickr)pravog lijeka protiv bolova. Ta se polja povezuju s ”višim” funkcijama kao što je pamćenje, pažnja, misao i svjesnost. Čini se da placebo ”protiv bolova” funkcionira drugačije od pravog lijeka protiv bolova.

Zanimljivo istraživanje

U novoj studiji o glavoboljama koju su proveli istraživači s Medicinske škole na Harvardu (Harvard Medical School), 66 ispitanika koji kronično pate od migrena dobili su tri para kuverti, a u svakoj je bila jedna tableta koju su morali popiti nakon idućeg napadaja migrene. Na prvom paru kuverti pisalo je ”Maxalt” (farmaceutsko ime rizatriptan lijeka za migrenu) kako bi se proizvela pozitivna očekivanja, na drugom nije ništa pisalo, kako bi se proizvela neutralna očekivanja, a na trećem je pisalo ”placebo” kako bi se proizvela negativna očekivanja. Ali u svakom je paru u jednoj kuverti bila prava rizatriptan tableta, a u drugoj placebo. Tako su istraživači mogli otkriti djelotvornost rizatriptan tablete s pozitivnim, negativnim očekivanjima ili bez očekivanja kao i učinak samih očekivanja.

Kada su znanstvenici analizirali samostalno dijagnosticirano smanjenje boli ispitanika nakon tableta, opet se potvrdila moć placeba. Ispitanici koji su uzeli placebo tabletu nazvanu ”Maxalt” osjetili su jednako olakšanje kao i oni koji su uzeli Maxalt tabletu nazvanu ”placebo”. Nadalje, ispitanici koji su uzeli točno označeni Maxalt prijavili su dva puta jače olakšanje od onih koji su uzeli Maxalt tabletu nazvanu ”placebo”. Drugim riječima, kod liječenja složenog, kroničnog oblika boli poput migrene, učinkovitost samih očekivanja je približno jednaka učinkovisti pravog lijeka.

Što možemo zaključiti?

Ne to da je placebo lažljivi trik, nego da može biti vrlo snažno pomagalo koje doktori mogu legitimno iskoristiti u liječenju svojih pacijenata i da je u mnogo područja relativno neiskorišten.

Liječnici bi mogli poslati malo pozitivniju poruku u vezi određenog placebo lijeka kako bi moć očekivanja bila pripisana djelotvornosti tableta.

”Kada doktor postavi visoko očekivanje svojih pacijenta, Maxalt postaje učinkovitiji” objašnjava autor istraživanja Rami Burstein. Budući da je i suprotno nažalost jednako ”djelotvorno” – istraživanja o nocebo učinku pokazala su da učestala upozorenja o nuspojavama lijekova mogu utjecati na pojačanu percepciju nuspojava – možda bi također bilo dobro da liječnici izbjegavaju pretjerano upozoravanje na nuspojave prije nego što se one same ne pojave.

Naravno, ovakvo namjerno stvaranje očekivanja mora biti kontrolirano. Liječnici su etički obavezani da ne obmanjuju pacijente i zadržavaju važne informacije za sebe. No to ne znači da bi bilo loše suptilno naglasiti pozitivne znakove o učinkovitosti lijeka, pogotovo kad ti sami znakovi mogu osigurati bolju učinkovitost lijeka. Kako kaže Ted Kaptchuk, jedan od autora istraživanja, ”placebo učinak nepriznat je pandan pravih lijekova”.

Izvor: Smithsonian.com

Leave a Comment