Mars – NASA provjerava “uzbudljive” podatke i točnost istraživanja

Znanstvenici koji rade s Mars roverom Curiosity dobili su uzbudljive rezultate s jednog od roverovih instrumenata. S jedne strane vrlo rado bi svima otkrili što su pronašli, no s druge strane ipak moraju pričekati jer žele biti sigurni da rezultati istraživanja nisu samo slučajnost ili pogreška na instrumentima. Ovo je situacija u kojoj se znanstvenici često nađu – rezultati su, kako opisuju – “uzbudljivi”, ali moraju biti oprezni jer nitko ne voli veliku najavu a zatim malu ili zanemarujuću vijest.

Uzbudljivi rezultati dolaze s roverovog instrumenta nazvanog SAM. “Podaci sa SAM-a dolaze neprestano i izgledaju jako zanimljivo.”, izjavio je Ivan Grotzinger, glavni znanstvenik za roverovu misiju. ”Znanstveni tim ubrzano ih analizira”, izjavio je za NPR.

SAM je vrsta minijaturnog kemijskog laboratorija. Glavna funkcionalnost mu je mogućnost da analizira uzorak tla ili čak zraka koji je stavljen u njega, a on će otkriti od čega se uzorak sastoji. Grotzinger je potvrdio da je nedavno stavio uzorak tla u SAM, te da su rezultati analize “vrlo važni za stanovnike Zemlje“. No, nikakva dodatna informacija trenutno nije dostupna.

Ipak, Grotzinger je rekao da je objava odgođena jer znanstvenici žele biti sigurni da su mjerili zrak s Marsa, a ne zrak koji je Curiosity moguće poveo iz LaunchPada u Cape Canaveralu.

“Znali smo od samog početka da postoji rizik da su ostali tragovi zraka s Floride. Morali smo maknuti uzorak i ponoviti mjerenje. Nakon ponovnog mjerenja tragovi metana su nestali, no to definitivno ne znači da je zrak iz prvog mjerenja bio sa Zemlje.”

Pročitajte dalje: NASA-in Mars rover Curiosity cilja na najveće tajne Crvenog planeta

Izvor: zimo.co, (Image via PresidiaCreative)

Leave a Comment