Male doze THC-a mogu zaustaviti oštećenje mozga

Iako je marihuana dobro poznata rekreacijska droga, u posljednjem su desetljeću napravljena mnogobrojna istraživanja o njenim terapeutskim svojstvima. Medicinski kanabis često je u upotrebi kod liječenja kroničnih bolesti poput raka, post-traumatskih poremećaja, pri suzbijanju bolova, nesanice, gubitka apetita i kod različitih drugih simptoma.

marihuana-720x392(Credit: Wikimedia.org)

Profesor Yosef Sarne iz Centra za biologiju ovisnosti Sveučilišta Adelson u Tel Avivu tvrdi da kanabis djeluje i kao zaštitnik neurona. On je utvrdio da iznimno male doze THC-a, psihoaktivne komponente marihuane, štite mozak od dugoročnih kognitivnih oštećenja nastalih zbog hipoksije (nedostatka kisika), napadaja ili uslijed uzimanja toksičnih lijekova. Oštećenje mozga kao posljedicu može imati neurološke poremećaje; u rasponu od blagih do vrlo teških kognitivnih oštećenja.

Prethodna istraživanja bila su usmjerena na davanje visokih doza THC-a u vrlo malom vremenskom periodu -30 minuta prije ili nakon oštećenja. Trenutna istraživanja profesora Sarnea, objavljena u časopisima Behavioral Brain Research i Experimental Brain Research, pokazuju da čak i ekstremno male doze THC-a -1000 do 10 000 manje nego što sadrži konvencionalni “joint”- dane 1-7 dana prije ili 1-3 dana nakon ozljede, mogu pokrenuti biokemijski proces koji štiti stanice mozga i vodi ka očuvanju kognitivnih procesa tijekom vremena.

Prof. Sarne tvrdi da se ovaj tretman može primjenjivati kod različitih ozljeda mozga, posebno zbog velikog vremenskog okvira u kojem se može djelovati malim dozama te da je potpuno siguran. Za vrijeme izvođenja pokusa na biologiji kanabisa, otkriveno je da niske doze THC-a uvelike utječu na prijenos signala kod stanica, sprečavanje odumiranja stanica i poticanje faktora rasta. Ova otkrića dovela su do ozbiljnih pokusa dizajniranih kako bi se testiralo neuroprotektivno svojstvo THC-a kao odgovor na različita oštećenja mozga.

U laboratoriju su znanstvenici miševima ubrizgali niske doze THC-a prije i nakon izlaganja traumama mozga. Kontrolna grupa miševa izložena je ozljedama mozga, ali bez THC tretmana. 3-7 tjedana nakon ozljede, primatelji THC terapije pokazali su bolje rezultate pri testovima ponašanja, učenja i pamćenja. Osim toga, biokemijske studije pokazale su veću količinu neuroprotektivnih spojeva u grupi koja je dobila tretman u usporedbi s kontrolnom grupom.

Zaključak istraživanja je da upotreba THC-a može pružiti dugoročnu zaštitu od kognitivnih poremećaja koji nastaju pri oštećenjima mozga. Prof. Sarne objašnjava ovaj proces: THC uzrokuje trenutno oštećenje na koje mozak reagira tako da aktivira zaštitne mehanizme kojima se sprečavaju veća oštećenja. Za pokretanje ovog procesa nužne su niske doze THC-a kako bi se spriječila prevelika inicijalna oštećenja.

Prema prof. Sarneu, postoji nekoliko praktičnih prednosti ovakvog načina liječenja. Zbog velikog vremenskog raspona u kojem se može davati terapija, ovaj tretman je koristan ne samo kod liječenja već nastalih oštećenja, već i kod prevencije oštećenja koja tek mogu uslijediti. Primjerice, kod operacija na otvorenom srcu može doći do prekida dotoka krvi u mozak pa terapija THC-om može biti preventivna mjera ako se primjeni prije zahvata. Također, male doze THC-a mogu siguran izbor za pacijente sa stalnim rizikom od oštećenja mozga, poput epileptičara ili ljudi s visokim rizikom od srčanog udara.

Profesor Sarne zajedno s profesoricom Edith Hochhauser s Rabinskog medicinskog Centra testira mogućnost da se malim dozama THC-a prevenira oštećenje srca. Preliminarni rezultati pokazuju da će pronaći isti zaštitni mehanizam u vezi sa srčanom ishemijom kod koje srčani mišić ima nedovoljan protok krvi.

Izvor: ScienceBlog

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/male-doze-thc-a-mogu-zaustaviti-ostecenje-mozga/#ixzz2VomQryj2

Leave a Comment