Let na Jupiter spreman 2022 godine

Europska svemirska agencija (ESA) je na sastanku u Parizu odobrila projekt vrijedan milijardu dolara, a riječ je o misiji na Jupiter i njegove ledene mjesece, objavili su europski mediji.

Sonda “Juice”, koja bi bila spremna za lansiranje 2022. godine, trebala bi do Jupitera i njegovih mjeseca stići za osam godina. “Juice” je kratica od JUpiter ICy moon Explorer. Radi se o skoro pet tona teškoj letjelici koja bi se uputila na najveći planet Sunčeva sustava kako bi se istražila tri najveća Jupiterova mjeseca, Kalisto, Europa i Ganimed. Znanstvenici smatraju da bi se ispod njihovih ledenih površina mogli nalaziti oceani vode i kao takvi bi mogli imati okoliš podoban za jednostavnu biologiju, prenosi BBC.

“Četiri su uvjeta za razvoj života. Treba nam voda, treba nam izvor energije – kako bi led postao voda, određeni kemijski elementi – dušik, ugljik, vodik, i kao četvrto, potrebna je stabilnost – određeno vrijeme koje bi omogućilo životu da nastane”, objasnila je profesorica Michele Dougherty s Kraljevskog koledža u Londonu.

“Vjerujemo da takvi uvjeti postoje na Jupiterovim ledenim mjesecima, a ‘Juice’ će nam to moći reći”, kazala je Dougherty.

Jupiter je peti planet od Sunca i najveći planet u Sunčevu sustavu. Do sada su pronađena 63 prirodna satelita (mjeseca) koji kruže oko Jupitera, a otkriveni su i planetarni prsteni.

Jupiter je četvrto najsjajnije nebesko tijelo, nakon Sunca, Mjeseca i Venere. Ima 2,5 puta veću masu od ukupne mase ostalih sedam planeta u Sunčevu sustavu. Europa, Ganimed, Kalisto i Io spadaju u tzv. Galilejanske satelite. Godine 1610. otkrio ih je Galileo Galilei.

Leave a Comment