Kvantni ruter

Svi već dulje vrijeme vjerujemo kako su kvantna računala tehnologija budućnosti. Umjesto uobičajenog niza jedinica i nula (1 i 0), ona će biti u mogućnosti slati obje vrste informacija istovremeno.

No jedan veliki problem leži u činjenici da se informacije mogu kretati samo kroz jedno optičko vlakno, što znači da vam za primopredaju obje informacije istovremeno treba neki usmjerivač, odnosno ruter.

Kineski fizičar Xiuying Chang i njegovi kolege sa Sveučilišta Tsinghau ovih se dana objavili znanstveni rad u kojem demonstriraju prvi kvantni ruter, čime dokazuju da je moguće doista upravljati kvantnim signalom.

Korišteni podaci kodirani su u dvije različite vrste polariziranih fotona (kao 1 i 0). Znanstvenici su potom stvorili jedan foton koji djeluje i kao kombinirani nosač istovremenih jedinica i nula. Taj se foton potom podijelio na dva fotona koji dijele zajedničko stanje.

Ruter tada uzima jedan foton kako bi odredio putanju, a drugi se koristi za prijenos informacije. Fotoni se potom usmjeruju na ispravnu putanju jednostavnim nizom zrcala.

Nažalost, ovo je samo jedan mali korak u razvoju kvantnog Interneta, jer znanstvenici navode kako su samo dokazali koncept, odnosno da je teoretski moguće slati kvantne informacije kroz ruter, ali je način za to još uvijek limitiran. Drugim riječima, to znači da ova tehnologija u praksi neće izgledati tako kako su je oni zamislili.

Čitav znanstveni rad možete pogledati u ovom PDF-u.

 

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/fizicari-demonstrirali-rad-kvantnog-rutera/#ixzz22kR0HbA0

 

Leave a Comment