Kontracepcijska pilula za muškarce

Mnogi parovi ne mogu se složiti oko toga tko bi trebao preuzeti odgovornost za kontrolu rađanja. Zasad muškarci raspolažu s manje mogućnosti. Mogu birati između kondoma ili vazektomije.

Primjena kondoma u idealnim okolnostima daje visoku zaštitu od trudnoće (98%). Realno, uspješnost je tek oko 85%, zbog grešaka koje se događaju u primjeni. Vazektomija je trajni oblik muške kontracepcije koji traži podvrgavanje kirurškom zahvatu. Kirurg podvezuje sjemenovode, što onemogućava spermatozoidima da napuste testise.

Ženski kontraceptivi poput hormonskih pilula ili hormonskih implantata učinkovito sprječavaju začeće. Prestankom njihove primjene obnavlja se plodnost žene. Hormonska kontracepcija, međutim, donosi ženama i niz neželjenih učinaka poput povećanja tjelesne težine, depresije i poremećaja pri grušanju krvi.

Ograničen izbor kontracepcijskih sredstava za muškarce može se objasniti biološkim razlozima, navodi profesor Peter Schlegel sa Sveučilišta Cornell. Mnogo je lakše kontrolirati jednu jajnu stanicu nego 100 milijuna spermatozoida koje muškarac proizvodi svakog dana.

Znanstvenici širom svijeta intenzivno rade na pronalaženju novih načina kontracepcije za muškarce. Navodimo pristupe koje obećavaju primjenu u narednih 5-10 godina.

Injekcija testosterona

Mjesečna injekcija testosterona visoko je učinkovita metoda muške kontracepcije. Njezin učinak je ravan djelovanju hormonske pilule u žena ili primjeni kondoma.

Prestanak primanja testosterona dovodi za šest mjeseci do obnavljanja plodnosti muškarca u ranijim granicama. Šira primjena ovog postupka može se očekivati u narednih pet godina.

Pilula za suhi orgazam

Britanski znanstvenici rade na ispitivanju lijekova koji će spriječiti otpuštanje sperme u seksualnom činu. Ovo istraživanje se oslanja na ranije opažanje kako neki lijekovi za tlak i antipsihotici zaustavljaju izbacivanje sjemena. Lijekovi privremeno paraliziraju određene mišiće muškog reproduktivnog sustava, a ne umanjuju libido i seksualnu izvedbu. Pokazano je da pilula djeluje tri sata nakon uzimanja, a njezin se učinak zadržava dva dana. Primjena ove pilule može se očekivati u narednih deset godina.

Ultrazvuk testisa

Petnaestominutna zloženost testisa snažnim ultrazvučnim valovima osigurava šestomjesečnu neplodnost, pokazalo je ispitivanje. Postupak ubija reproduktivne stanice testisa koje stvaraju spermu i uništava spermatozoide. Najbolje rezultate daju dvije ultrazvučne seanse u trajanju od 15 minuta u razmaku od dva dana. Zasad nije poznato koliko dugo traje kontracepcijski učinak. Istraživanje se nastavlja, a za primjenu će trebati pričekati još bar par godina.

Muška pilula

Pronađena je kontracepcijska pilula za muškarce koja djeluje bez izazivanja nuspojava. Njezina aktivna tvar, označena kao BMS 189453, privremeno onemogućava stvaranju sperme. Djelovanje muške pilule započinje dva do četiri tjedna nakon početka uzimanja, a po prestanku uzimanja stvaranje sperme se brzo obnavlja. Pilula se uzima jednom dnevno. Primjena se očekuje za par godina.

Genetska vazektomija

Istraživači sa Sveučilišta Edinburgh odredili su gen zadužen za stvaranje sperme. Lijek koji može blokirati taj gen djelovat će kao privremeni kontraceptiv. Istraživanje je još u ranoj fazi pa će na primjenu ovog postupka trebati pričekati barem desetak godina.

Gel za one najhrabrije

Injekcija gela u vas deferens, cijev kojom prolazi ejakulat. Gel blokira prolaz tekućine i uništava stanične membrane spermija. Plodnost se gubi tijekom narednih deset godina. Postupak donosi neugodne nuspojave poput naticanja testisa. Primjena se može očekivati u narednih pet godina.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/kontracepcijska-pilula-od-sada-i-za-muskarce/#ixzz22kS5xTEI

 

Leave a Comment