Komarice stare 80 tisuća godina

Listovi sadrže tvari koje odbijaju komarce i druge insekte pa znamo da su znali prepoznati medicinsku vrijednost nekih biljaka, kaže Lyn Wadley profesorica arheologije sa sveučilišta u Witwatersrandu.

Gotovo 80 tisuća godina prije nego je čovjek počeo koristiti kemijske preparate u kontroli nasrtljivih insekata stanovnici Afrike koristili su madrace napravljene od biljaka koje odbijaju takve napasnike kako bi si osigurali mirni san, prenosi dnevno.hr

Otkriće objavljeno u posljednjem broju časopisa Science rezultat je proučavanja 77 tisuća godina stare postelje od biljaka pronađene u spilji u južnoafričkoj pokrajini KwaZulu Natal.

Taj nalaz 50 tisuća godina stariji je od bilo kojeg drugog do sada otkrivenog ‘kreveta’ i pokazuje da su naši preci itekako imali svijest o kemijskim i zdravstvenim učincima nekih biljaka.

– Listovi sadrže tvari koje odbijaju komarce i druge insekte pa znamo da su znali prepoznati medicinsku vrijednost nekih biljaka, kaže Lyn Wadley profesorica arheologije sa sveučilišta u Witwatersrandu.

Takve su postelje mogle smanjiti broj oboljelih od bolesti koje prenose insekti iako znanstvenici vjeruju da tadašnji čovjek nije bio u stanju povezati uzročno-posljedičnu vezu uboda komarca i malarije.

– To je bilo radi ugode. Mogli su razumijeti da takvi listovi odbijaju insekte a možda i druge nametnike, kazala je.

Otkrivena postelja sastoji se od debelih slojeva listova i stabljika šaši i rogoza skupljenih na obalama nedaleke rijeke.

Izvor: www.dnevno.hr

Share This

Leave a Comment