Kobasice i slanina povećavaju rizik od raka

Švedsko istraživanje otkrilo je vezu prerađenog mesa poput kobasica ili slanine s rakom gušterače.

Na svakih konzumiranih 50 grama prerađenog mesa rizik od pojave raka gušterače raste za 19 posto. Primjera radi, jedna kobasica ima otprilike 50 grama. Usprkos tome, rizik razvoja ovog rijetkog tipa raka i dalje je malen. U prosjeku od raka gušterače oboli jedan na 77 muškaraca te jedna na 79 žena.

Profesorica Susanna Larsson s Karolinska Instituteta koji je provodio istraživanje izjavila je za BBC da je postotak preživljavanja od raka gušterače jako nizak, stoga je osim ranog otkrivanja jako bitno i kontrolirati što se jede, kako bi se rizik od pojave raka dodatno smanjio. Larsson je preporučila ljudima da jedu manje crvenog mesa.

Dokazana je i veza između konzumacije prerađenog mesa i raka crijeva

Veza između konzumacije prerađenog mesa i raka crijeva već je otprije dokazana. Vlada Velike Britanije 2011. je građanima izdala preporuku da se suzdrže od konzumacije više od 70 grama prerađenog mesa dnevno.

Za bolje utvrđivanje povezanosti prerađenog mesa s rakom gušterače potrebno je provesti opsežnija istraživanja, no ono što je sigurno je da veći utjecaj na razvijanje raka gušterače imaju pušenje i pretilost.

IZVOR: index.hr

Leave a Comment