Klizni generator struje

Istraživači sa Sveučilišta Vestfold u Norveškoj stvorili su jednostavan i učinkovit uređaj za prikupljanje i proizvodnju energije koja koristi gibanje samo jedne kapljice tekućine za proizvodnju električne energije.

Nova tehnologija mogla bi se koristiti kao izvor energije za nisko-energetske prijenosne uređaje te će biti posebno pogodni za proizvodnju energije iz izvora niske frekvencije poput pokreta ljudskog tijela, navode autori u radu koji je prihvaćen za objavu u časopisu Applied Physics Letters Američkog instituta za fiziku (AIP).

Uređaj proizvodi energiju kad električki vodljiva kapljica od žive ili ionske tekućine klizi po tankom materijalu nazvanom electret film. On ima stalni električni naboj koji mu je ugrađen tijekom polaganja na nosač filma. Cikličko naginjanje uređaja uzrokuje da kapljica prilikom svog kretanja ubrzava dok kliže preko površine filma. Maksimalni izlazni napon i struja pojavljuju se kada klizajuća kapljica dosegne maksimalnu brzinu na kraju filma. Prototip uređaja za proizvodnju energije iz klizanja kapljice pokazao je vrhunac izlazne snage na 0,18 mikrowatta koristeći jednu kapljicu promjera 1,2 milimetara koja je klizila duž 2 mikrometra debelog electret filma.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/istrazivaci-izumili-klizni-generator-struje/#ixzz1wGOteZEX

 

Leave a Comment