Kako spriječiti negativan utjecaj televizije na dijete

djevxttvtvDjeca vole provoditi vrijeme pred televizijom koja može biti dobar izvor zabave i edukacije za najmlađe. No kako spriječiti negativni utjecaj pročitajte ovdje.

– Ograničite vrijeme gledanja televizije i ne odstupajte od toga. Tako će dijete od početka naučiti da se TV gleda u određenim okolnostima te da druga opcija ne postoji.

– Ne držite televizor u dječjoj sobi i daljinski držite dalje od djetetova dosega.

– Televizor držite isključen ako ga nitko ne gleda ili ako sadržaj nije primjeren djetetovoj dobi.

– Imajte pod nadzorom sadržaje koje dijete gleda.

– Utješite dijete ako ga je neki sadržaj uznemirio, katkad to može biti nešto posve bezazleno, ali utjeha je uvijek potrebna. Razgovarajte o tome što je dijete vidjelo.

– Komentirajte s djetetom sadržaj koji gleda kako biste vježbali komunikaciju i iskoristili dobro stranu koju pružaju edukativni sadržaji za djecu. Uz vašu pomoć učenje će biti potpunije.

– Ne nagovarajte dijete na gledanje televizije ako ono za to ne pokazuje zanimanje. Radije se poigrajte s njim.

– Redovito izlazite s djetetom u prirodu, bez obzira na vrijeme. Jedino će tako dijete stvoriti dobru naviku da previše vremena ne provodi na zatvorenom. Aktivirajte i druge njegove vršnjake i njihove roditelje te motivirajte djecu da se igraju vani pod budnim okom odrasle osobe.

– Osmišljavajte djetetovo slobodno vrijeme sa što bogatijim sadržajem. Nećete uvijek imati ni snage ni ideja, ali radije tada pronađite manje zahtjevne igre, nego da mu uključite televiziju.

– Nije svaki animirani film namijenjen djeci, a osobito djeci predškolske dobi. I ne reagiraju sva djeca jednako na televizijski sadržaj, bio on namijenjen djeci ili ne. Imajte na umu djetetov karakter i ne ismijavajte ga ako se uplaši zbog vama bezazlenih stvari. [roditelji]

Izvor: cudaprirode.com

Leave a Comment