" /> Kako bi izgledala Antarktika nakon otapanja leda | Znanost.ba

Kako bi izgledala Antarktika nakon otapanja leda

antartika-ispod-leda-720x405Jeste li se ikad zapitali što se nalazi ispod debelih naslaga leda na Antarktici koje su na nekim mjestima debele i više od 3 kilometra?

Sve do nedavno o tome smo mogli samo nagađati; karte koje su rađene bile su zasnovane na pretpostavkama i zastarjeloj tehnologiji. NASA je, međutim, objavila video koji pokazuje rezultate onog što oni nazivaju Bedmap 2, najnoviji i najprecizniji pogled na uvijek zanimljivu kopnenu masu Antarktike. Poput izvornog Bedmapa, on uključuje tri različita seta podataka: podaci o površinskom reljefu, debljini leda i topografiji čvrstog tla.

Sastavio ga je jedan od vodećih centara za istraživanje okoliša British Antarctic Survey na osnovu milijunske baze podataka, a velik dio podataka pristigao je i od NASA-ine operacije Ice Bridge. Pri tom NASA-inom istraživanju više su se služili avionima DC-8 i drugim avionima opće namjene, nego satelitima, kako bi se pratile promjene na polarnom ledu.

Laserski altimetri, radar, gravimetar i magnetometar, samo su neki od alata kojima se NASA pomagala u nastojanju da otkrije kako zapravo izgleda tlo na Antarktici.

Iza projekta Bedmap 2 ne stoji samo obična radoznalost; ledene ploče na Antarktici neprestano se kreću, otapaju i ponovo zamrzavaju, a ono što se tamo događa ima izuzetno velik utjecaj na vrijeme, klimu, obrasce oceanskih struja, razinu mora te migracijske modele kod životinja, što ovo najizoliranije područje na svijetu čini ujedno i najutjecajnim. Stoga je u ovom razdoblju planetarnog zatopljenja više no ikad potrebno produbiti saznanja o tome kakve će se promjene u budućnosti događati na Antarktici.

Izvor: PopSci

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/kako-bi-izgledala-antarktika-nakon-otapanja-leda/#ixzz2b5DjaWlJ

Leave a Comment