" /> Jedino biće koje može živjeti u otvorenom svemiru | Znanost.ba

Jedino biće koje može živjeti u otvorenom svemiru

Jedino biće koje može živjeti u otvorenom svemiruNa internetskoj televiziji Motherboard TV emitirana je epizoda serije ‘Spaced Out’, u kojoj se predstavljaju jedina bića na Zemlji koja mogu preživjeti u ekstremnim svemirskim uvjetima. Riječ je o ‘vodenim medvjedima’.

Radi se o sićušnim beskičmenjacima zvanim tardigrade (sporohodači), koji mogu preživjeti ekstremne svemirske uvjete: vakuum, sunčevu radijaciju, ekstremne temperature od -237 do +149 stupnjeva Celzijusovih…

Poznati su i kao ‘vodeni medvjedi’, zbog zdepastih tijela pokrivenih kutikulom, a znanstvenici su ih 2007. godine poslali na svemirsku postaju kako bi otkrili kako reagiraju na svemirske uvjete. Otkriveno je da su ova neobična bića preživjela sve navedene ekstremne uvjete jer mogu usporiti svoj metabolizam i ostati u stanju kriptobioze, sve dok vanjski uvjeti ponovo ne postanu povoljni za život.

Dosad je otkriveno oko 1.150 vrsta tardigrada, a s obzirom na mogućnosti preživljavanja nije ni čudno što ih se može naći svuda: od Himalaja gdje žive na iznad 6.000 metara nadmorske visine, pa do morskih dubina preko 3.000 metara.

Cijelu epizodu, u kojoj se predstavlja čovjeka koji se entuzijastično bavi tardigradima, pogledajte u videu:

http://youtu.be/7W194GQ6fHI

http://www.youtube.com/watch?v=7W194GQ6fHI&feature=youtu.be

Leave a Comment