Japanci će obrađivati farme pomoću robota

U sklopu futurističkog ‘Projekta iz snova’, robotizirani traktori će obrađivati oko 350 hektara katastrofom pogođenog područja u prefekturi Miyagi, na sjeveroistoku Japana. Roboti će pakirati uzgojene proizvode, a ugljični dioksid koji će proizvoditi će se reciklirati i koristiti će se kao zamjena za kemijska gnojiva.

Japan još uvijek osjeća posljedice razornog potresa i tsunamija koji je pogodio zemlju u ožujku prošle godine. Prirodne katastrofe, koje su uzrokovale i nuklearnu krizu, ostavile su velike posljedice na japansku poljoprivredu, a sada bi u oporavku trebali pomoći roboti. Projekt je osmislilo ministarstvo poljoprivrede, a nadaju se i pomoći vodećih tvrtki iz tehnološkog sektora, poput Fujitsua, Hitachia i Panasonica.

U sklopu futurističkog ‘Projekta iz snova’, robotizirani traktori će obrađivati oko 350 hektara katastrofom pogođenog područja u prefekturi Miyagi, na sjeveroistoku Japana. Roboti će pakirati uzgojene proizvode, a ugljični dioksid koji će proizvoditi će se reciklirati i koristiti će se kao zamjena za kemijska gnojiva. Terenska ispitivanja će početi tijekom ove godine, a predviđene su investicije vrijedne oko 52 milijuna američkih dolara u idućih šest godina, piše Telegraph.

Miyagi je jedna od tri najteže pogođenih prefektura, a poljodjelstvo je osobito teško stradalo jer je zbog tsunamija tlo ostalo zasićeno morskom solju i raznim uljima, a bilo je izloženo i radijaciji iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi. Ukupno je stradalo oko 35 tisuća hektara obradiva tla, a japanske vlasti se nadaju da ovime neće samo pomoći stradalim poljoprivrednicima, nego da će uspjeti pospješiti čitavu proizvodnju.

Leave a Comment