Inteligencija nije određena, već se mijenja u tinejdžerskoj dobi

Inteligencija u tinejdžerskoj dobi nije statična, može se povisiti ili sniziti za 20 posto, pokazuje novo istraživanje, a to ovisi o radu na učeniku ili zanemarivanju.

Dosad se smatralo da je intelektualni kapacitet jednak tijekom cijelog života, no mentalna sposobnost u mladenačkoj dobi može se poboljšati ili pogoršati, otkrila je studija Sveučilište London objavljeno u časopisu Nature. Znanstvenici su ispitali inteligenciju učenika u dobi od 14 godina te je ponovno testirali pet godina poslije. Prema prijašnjim tvrdnjama, inteligencija u tinejdžerskim godinama stagnira, odnosno ne mijenja se drastično. No rezultati testova verbalne inteligencije bili su viši za 39 posto, a prostorne inteligencije 21 posto.

Povećanje verbalnog IQ-a objašnjava se rastom gustoće u lijevom dijelu moždane kore, regije koja se aktivira za vrijeme govora, dok se povećanje neverbalnog IQ-ua objašnjava porastom gustoće prednjeg dijela malog mozga. Znanstvenici smatraju kao ovi rezultati po prvi puta dokazuju da se intelektualni potencijal može poboljšati te da se on razvija.
– Jedno objašnjenje u razlici inteligencije je da tinejdžeri sazrijevaju u različitoj dobi, a jedan je od ispitanika u roku od pet godina prešao iz kategorije prosječno inteligentnih do jedne od najviših kategorija. Nekoć je jedva rješavao matematičke zadatke, no zahvaljujući trudu je uspio – rekla je autorica studije, profesorica Cathy Price.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment