Inovatori BiH osvojili 13 medalja u Seulu

Ovim uspjehom, članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) završavaju godinu sa ukupno 93 priznanja koja su dobili na 12 svjetskih izložbi.

Zlatne medalje u Seulu dobili su doktor tehničkih znanosti Fikret Alić, (za “Rotirajući električni grijač bojlera”), Ejub Karadžić (“Sobni prečistač zraka”) i obiteljski dvojac Muhamed i Senad Tafro(“Oscilirajući cilindar za motore SUS”).
Srebrne medalje osvojili su dr. Adnan Dizdar (“Ortopedska pločica sa rašljastim vijcima”) i Enver Ibrović (“Aerodinamične skijaške rukavice”), zatim Josip Bilić (“Uređaj koji na moru koristi istovremeno energiju sunca, vjetra i valova”) i Sašenko Sadiković (“Brisač vjetrobrana sa grijačem”).

Sadiković je za drugu inovaciju, “Brijaći aparat s uređajem za odstranjivanje dlačica”, dobio brončanu medalju.

Brončanu medalju dobili su i Branko Miladinović (“Integrirani informacijski sustav za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara”), Joža Benković (“Podešavajuća rešetka za tegle”), Muhamed Semiz (“Građevina visoka 100 km!”) i Vojislav Trifković (“Reaktivni rotirajući motor SUS”).

Članovi AIBiH su tijekom 2011. za svoje inovacije donijeli u BiH 20 zlatnih, 34 srebrene, 22 brončane i 17 specijalnih priznanja.

– Ako se zna da ove godine nismo dobili niti jednu marku s bilo kojeg od brojnih proračuna u zemlji, da je Asocijacija snosila troškove putovanja svog predstavnika samo na tri izložbe (na ostalim izložbama troškove su snosili ili domaćini izložbi ili članovi AIBiH iz svog džepa), da je u Seulu dobiveno više priznanja nego na bilo kojoj drugoj ovogodišnjoj izložbi, te da je ove teške godine premašen prosjek po broju priznanja (koji godišnje iznosi 90) – onda se može pretpostaviti koliko bi inovatori mogli doprinijeti samoodrživom razvoju zemlje i retuširati potamnjeli “imidž” BiH u svijetu kada bi imali podršku državnih organa, navedeno je iz AIBiH.

Izvor: bljesak.info

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment