Gusarski mrav – nova vrsta insekta s Filipina

Njemački entomolozi Bernhard Seifert i Sabine Frohschammer otkrili su novu misterioznu vrstu mrava na Filipinima.

Novootkrivena vrsta mrava pod nazivom Cardiocondyla pirata ili gusarski mrav, zaokuplja pažnju znanstvenika zbog bizarne pigmentacije koja je jedinstvena u svijetu. Ženka ove vrste mrava može se prepoznati pomoću crne pruge preko očiju koja nalikuje na povez za oči kakvog imaju gusari.

piratski-mrav2-720x361“Na putovanju po Filipinima tražili smo vrste porodice Cardiocondyla koja je poznata po zapanjujućim razlikama u morfologiji i ponašanju među mužjacima. Zbog tame u prašumi i činjenice da su mravi prozirni, bilo ih je vrlo teško pronaći. Ipak, pomoću jarkog svjetla i povećala, uspjeli smo ugledali crnu prugu preko njihovih očiju i zbog toga smo ih nazvali gusarskim mravima”, izjavila je Frohschammer.

Ono što zaokuplja znanstvenike je uloga ovakve pigmentacije. Slab vid i činjenica da se mravi razmnožavaju u mraku isključuju ono najočitije, a to je da ‘povez’ na očima služi za raspoznavanje tijekom parenja.

Znanstvenici za sada nagađaju da mravi pomoću svojeg gusarskog poveza na očima zbunjuju i odvlače neprijatelja. Kombinacija crnih pruga i prozirnog tijela mogla bi njihove prirodne neprijatelje natjerati da pomisle da su prednji i stražnji dio tijela zapravo odvojeni.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu ZooKeys.

Izvor: SciNews

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/gusarski-mrav-nova-vrsta-insekta-s-filipina/#ixzz2Von3exZz

Leave a Comment