" /> GPS antena koja filtrira buku i povečava točnost u urbanom području | Znanost.ba

GPS antena koja filtrira buku i povečava točnost u urbanom području

vray-gps-antena-720x320Većina ljudi poprilično se oslanja na GPS iako je njegova točnost u velikim gradovima katastrofalna.

Novi tip antene trebao bi poboljšati točnost u urbanim područjima, pa čak i u zatvorenim prostorima. Dosada je problem bio u tzv. “multipath efektu” kada bi se signali iz satelita reflektirali od zgrade i na taj način zbunili navigacijski sustav.

“Multipath je glavni izvor smetnji GPS-a u gradovima i zatvorenom prostoru”, tvrdi David Last, bivši predsjednik britanskog Kraljevskog Instituta za navigaciju. “Ništa drugo ne uzrokuje toliko ozbiljnih pogrešaka.”

VRay je novi tip antene koji uklanja smetnje, a razvijen je od strane Instituta za tehnologiju Američkog ratnog zrakoplovstva i Locata korporacije iz Australije.

Prijašnje “beam-forming” antene bile su skupe i prevelike sa zasebnim radio prijemnikom za svaki element antene, zbog čega je bio korišten samo u vojne svrhe. VRay ima jedan prijemnik koji se velikim brzinama prebacuje između nekoliko desetaka elemenata antene. Dizajn će biti manji, jeftiniji i jednostavniji za razliku od prethodnih. Iako su prototipovi VRay-a još uvijek glomazni, plan je smjestiti antene u razini krova od vozila te stvoriti prijenosne verzije unutar kaciga.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/gps-antena-koja-filtrira-buku-povecava-tocnost-u-urbanom-podrucju/#ixzz2h7opxySN

Related Posts

Share This

Leave a Comment