Globalno zatopljenje ide prema 3,5 °C

Na ovogodišnjoj Konferenciji o klimatskim promjenama koja se održava u Durbanu stručnjaci su upozorili da bi se zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih plinova, temperatura na našemu planetu mogla povećati za 3,5 Celzijeva stupnja.

Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 Celzijeva stupnja, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije.

S obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih plinova, vlade više nemaju dovoljno vremena za ostvarenje postavljenih zadaća i nisu u stanju porast temperature zadržati ispod dva Celzijeva stupnja, rečeno je na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Nastojanja da se povećanje temperature, odnosno efekt stakleničkih plinova smanji bit će vrlo teška i iznimno skupa, zaključila je skupina znanstvenika koja je provela istraživanje o ispuštanju stakleničkih plinova za tvrtke Climate Analytics i Ecofys.

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma trenutačno je možda izvan dosega, smatra glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, nakon što su Kina i Indija blokirale europske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obvezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju onečišćenja, prenosi Hina.

Izvor: bljesak.info

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment