Gladovanjem protiv raka

maticne-celije-znanstvenik

Znanstvenik

Kratki periodi gladovanja prije i poslije kemoterapije usporavaju razvoj raka dojke, melanom i tumor mozga, tvrde američki stručnjaci.

Tim znanstvenika s profesorom gerontologije i biologije Walterom Longom s američkog univerziteta Južna Kalifornija na čelu, u nedavno objavljenoj studiji u znanstvenoj reviji “Znanstvena transnacionalna medicina” otkrili su da kratkotrajna gladovanja u kombinaciji s kemoterapijom daju najbolje rezultate u liječenju pojedinih tipova karcinoma.

Ovaj tim stručnjaka je pacove kojima su ubrizgane kancerogene ćelije ljudi i životinja podijelio u tri grupe koje su imale različite tretmane.

Prva grupa je bila podvrgnuta samo kemoterapiji, druga je podvrgnuta gladovanju, a treća i gladovanju i kemoterapiji.

Metastaze melanoma su pronađene kod 40 posto miševa koji su bili tretirani samo kemoterapijom, kod 20 posto pacova koji su gladovali i samo kod 10 posto životinja podvrgnutih i gladovanju i kemoterapiji.

– Kombinacija kratkotrajnih perioda gladovanja i kemoterapije je najefikasnija, daleko djelotvornija nego sama kemoterapija, istaknuo je profesor Longo.

Znanstvenici objašnjavaju da je gladovanje ljekovito jer smanjenje unosa hrane usporava rast tumora i razvoj raka.

– Kada se ćelije raka suoče s neprijateljskim okruženjem kao što je glad, one slabe, objašnjavaju biolozi.

Doktori su još 2008. dokazali da dijeta štiti zdrave ćelije od toksičkih efekata kemoterapije. Medikamenti koji se koriste u liječenju raka napadaju istovremeno i kancerogene i zdrave ćelije, kao što je slučaj s opadanjem kose.

U istraživanju provedenom 2010. pokazano je da su pacijenti koji su za vrijeme kemoterapije bili na dijeti daleko bolje podnijeli sekundarne efekte te vrste tretmana.

Longo napominje da učinak gladovanja tek treba da bude dokazan na čovjeku, jer provedeni testovi na miševima često ne pokazuje iste rezultate i kod čovjeka, pogotovo što se maligne ćelije ubrizgavaju u kožu ili mišiće životinja, dok su kod čovjeka tumori najčešće smješteni u unutrašnjosti organizma.

Leave a Comment