Formula E – tehnička podloga za razvijanje električnih automobila

formula-e-720x454FIA, međunarodna automobilistička federacija, planira sljedeće godine pokrenuti natjecanje Formula E kao alternativu Formuli 1.

Formula E, koja bi se trebala početi održavati sljedeće godine u Londonu, biti će podloga na kojoj će mnogi proizvođači automobila imati priliku prezentirati nove tehnologije električnih automobila. Među novim proizvođačima najviše se ističe tvrtka Qualcomm, proizvođač integriranih krugova za pametne mobitele, i njihova tehnologija bežičnog punjenja baterija.

Ova tehnologija se upravo razvija u Londonu, te se zasniva na osnovnim principima elektromagnetizma. Naime, bežično punjenje bi trebalo funkcionirati tako da kroz bakrene zavojnice ”zakopane” u stazi teče izmjenična struja koja stvara elektromagnetsko polje. Druga bakrena zavojnica, u samom bolidu, bi pomoću tog polja prozvodila električnu energiju i tako punila baterije u pokretu.

Ova tehnologija kodnog imena “Halo” već je testirana od strane britanskog trkaćeg tima Drayson Racing Technologies. Punili su stacionarne bolide pomoću ove tehnologije, koja se zasad pokazala uspješnom u Južnoj Koreji gdje se koristi za punjenje električnih autobusa. No, kao i kod svih novih tehnologija problem je cijena koja je zasada relativno visoka,. Sam razvoj ove i sličnih tehnologija ovisi i o gledanosti samih utrka, priznaju u FIA-i.

Ipak, smatra se da će ovakve utrke privući dosta gledatelja budući da se planiraju održavati u samim centrima gradova domaćina. Tvorci se ove ideje nadaju da će ovo natjecanje imati veliki psihološki utjecaj na gledatelje, te razbiti predrasude o električnim automobilima koji zasad imaju nekoliko mana, a najveća od njih je domet. Ova tehnologija dakako ovisi o političkoj volji, jer za njenu upotrebu potrebno je uložiti novac u istraživanja i u samu infrastrukturu.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/formula-e-tehnicka-podloga-za-ravijanje-elektricnih-automobila/#ixzz2foMh0HAA

Leave a Comment