Emisija plinova se rekordno povećala u 2010. godini

Povećanje emisije stakleničkih plinova doseglo je rekordnu razinu u 2010. godini, procijenili su u Međunarodnoj agenciji za energiju. To je potvrdilo strahove mnogih znanstvenika da se globalno zagrijavanje neće moći zadržati na sigurnim razinama.Podsjetimo, krajnji cilj znanstvenika bio je zaustaviti porast temperature za više od dva Celzijeva stupnja. No, to se prema posljednjim procjenama neće uspjeti ostvariti. Na tu činjenicu upozorava i Fatih Birol, glavni ekonomist IEA-a (Međunarodne agencije za energiju).

“Zaista sam zabrinut jer su ovo najgore vijesti do sada. Bit će veliki izazov zadržati porast temperature na manje od dva stupnja, a brojke nam govore da je situacija sve gora’, rekao je zabrinuti Birol za britanski Guardian.

Profesor Lord Stern iz Londonske škole ekonomije također je izrazio zabrinutost te je istaknuo da će, ako su te prognoze ispravne, posljedice biti strašne.

“To znači da će prosječna temperatura porasti za više od četiri Celzijeva stupnja do 2100. Takvo zatopljenje dovest će do migracija i sukoba. To je nešto što jednostavno moramo pokušati zaustaviti’, naveo je Stern.

No, Birol ipak vjeruje kako se katastrofa može zaustaviti ukoliko vladajući obrate pažnju na ovo upozorenje i poduzmu hrabre, odlučne i hitne mjere.

IEA je izračunala da kako bi se izbjegle posljedice godišnje emisije stakleničkih plinova ne bi smjele biti više od 32 gigatona do 2020. godine. No, ukoliko porast ovogodišnjih emisija bude jednak kao i prošle godine, navedena granica premašit će se devet godina ranije, a to znači da će zagrijavanje sigurno biti izvan kontrole.

IZVOR: www.net.hr

Comments Closed