Dvojezičnost naše mozgove čini boljima

dvojezicnostNeovisno o tome koliko dobro govorite strane jezike, više nikada nećete imati mogućnost usvajanja novih jezika kakvu ste imali na dan svoga rođenja. U pravilu, najmlađa osoba u prostoriji zapravo je najbolji lingvist.

Mozak poliglota bistriji i brži

U svijetu postoji 6800 jezika, a odmah po rođenju jedan od njih brzo počinjete usvajati kao svoj materinji jezik. Sposobnost brzog učenja jezika počnemo gubiti vrlo rano – sinapse zadužene za to počinju pucati već kad beba dosegne devet mjeseci starosti. Ipak, tijekom gotovo cijele osnovne škole, sposobnost učenja drugog, trećeg ili čak četvrtog jezika i dalje je odlična.

Čini se da je dvojezičnost, ili čak višejezičnost, jako dobra za mozak. Nova su istraživanja pokazala da je mozak poliglota bistriji i brži, odnosno brže rješava nejasnoće i razne sukobe. Također, znatno bolje odolijeva Alzheimerovoj bolesti i drugim oblicima demencije od mozga ljudi koji govore samo jedan jezik.

Dvojezični program tek u srednjim školama

Zbog toga škole u SAD-u uvode dvojezične programe čak za djecu vrtićke dobi. Promjena se najbolje provodi u državi Utah gdje 20% škola nudi dvojezični program. Učenici koji se odluče za takav način obrazovanja pola nastave slušaju na engleskom jeziku, a drugu polovicu na španjolskom, francuskom, kineskom ili portugalskom.

U Hrvatskoj se takav način primjenjuje tek u rijetkim srednjim školama. U vrtićima postoje jezične grupe, a osnovne škole često učenicima nude samo jedan strani jezik koji slušaju dva sata tjedno.

Djeca u dvojezičnim razredima svugdje u svijetu vjerojatno ne razmišljaju o prirodi svojih mozgova kad ujutro idu u školu, ali svjesni su bogatog iskustva koje dobivaju učeći i živeći dvojezično. Za razliku od njih, znanstvenici, posebno neurolozi i psiholozi, pozorno prate što se događa.

Izvor: Time

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/dvojezicnost-nase-mozgove-cini-boljima/#ixzz2b5BaMv5R

Leave a Comment