Dijamantni planeti

Iako bi prva pomisao svakome bila kako stići do dijamntnog planeta i zaraditi bogatstvo jednim pokretom lopate, znanstvenici poručuju kako uvjeti život tamo te udaljenost od Zemlje, predstavljaju nesavladive prepreke.

Već se neko vrijeme zna da su otkriveni planeti bogati dijamantima, ali da su jednostavno predaleko od Zemlje. Prema riječima Caymana Unterborna, koji pohađa doktorski studij na Sveučilištu u Ohiju, ti su planeti na udaljenosti između 73 i 250 svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi Huffington Post.

To nije jedini problem, jer su ti planeti vrlo mračna i hladna mjesta, na kojima život kakvog čovjek poznaje, jednostavno ne može opstati. Konačan problem su sami dijamanti, jer se oni na tim planetima zapravo nalaze duboko pod površinom, odnosno na oko 150 kilometara ispod površine tih planeta.

Za usporedbu, najdublja rupa koju je napravio čovjek na Zemlji mjeri 12 kilometar i taj rekord drži Exxon Neftegas Limited. Stoga, čak i da dođete do tamo, preživite uvjete, trebala bi vam uistinu jedinstvena lopata za podvig izvlačenja dijamanata s te dubine.

Od drugih zanimljivosti vezanih za dijamantne planete, valja spomenuti i kako su oni uglavnom vulkanski neaktivni te da njihova masa može biti i do 15 puta veća od Zemljine. No, za razliku od Zemlje, čija je jezgra bogata željezom, a kora materijalima na bazi silikona, dijamantnim planetima dominirao bi primarno ugljik.

Leave a Comment