Čuvari „Vrata pakla“ iskopani u Turskoj

cuvari-vrata-paklaArheolozi su u Turskoj pronašli čuvare „Vrata pakla“ – dvije jedinstvene mramorne statue koje su jednom upozoravale na smrtonosnu spilju kod antičkog frigijskog grada Hierapolisa, u blizini kompleksa jedinstvenih mineralnih izvora Pamukkale.

Špilju poznatu kao „Plutonova vrata“, odnosno prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi prema podzemlju, otkrio je u ožujku ove godine tim pod vodstvom Francesca D’Andria, profesora klasične arheologije na Sveučilištu Salento. „Statue predstavljaju zmiju, jasan simbol podzemlja, a druga predstavlja Kerbera, troglavog psa čuvara pakla iz grčke mitologije.“ Omotana oko sebe, zmija je vrlo prijetećeg izgleda prema bilo kome tko joj se usudi približiti, dok 120 cm visoki Kerber liči na pasminu Kangal, anatolskog psa ovčara. „Izgledaju poprilično strašno,“ izvještava D’Andria.

Skulpture su pronađene nakon ranijih iskapanja na tom području, kad su arheolozi otkrili „Plutonion“, religijsko mjesto posvećeno Plutonu te zapise posvećene božanstvima podzemlja – Plutonu i Kori (Perzefoni). Taj je iskop otkrio i termalne izvore koji su odgovorni za poznate bijele sedraste terase. „Izvori Pamukkale potječu baš iz ove špilje,“ nastavlja D’Andria. Za vrijeme Rimljana vjerovalo se da ti izvori imaju moć ozdravljenja, te je grad Hierapolis (danas dio Svjetske kulturne baštine) bio vrlo popularno odredište hodočasnika. Obje su mramorne statue izronile iz termalnih voda, te ostavljaju malo prostora sumnji u autentičnost lokacije „Plutonovih vrata“.

U povijesnim bilješkama spominje se da je špilja ispunjena smrtonosnim otrovnim isparavanjima. „Ovaj je prostor ispunjen isparavanjima tako gustim i maglovitim da se jedva nazire tlo. Svaka životinja koja uđe u tu špilju pogiba na licu mjesta,“ zabilježio je grčki geograf Strabon (64. ili 63. pr. Kr do 24. po. Kr). „U trenutku u kojem sam ubacio vrapce u tu spilju oni su prestali disati i pali su mrtvi na tlo.“ „Ti su vrapci istog trena uginuli zbog ugljičnog dioksida koji se ovdje nakupio,“ objašnjava D’Andria.

Bilješke geografa Strabona su potvrđene tijekom iskapanja, gdje je u blizini otvora pronađeno nekoliko mrtvih ptica i insekata . u prijašnjim iskapanjima, arheolozi su pronašli ostatke hrama, bazena i stepenica smještenih iznad špilje – što se sve poklapalo s opisima iz antičkog doba. Kao što je već spomenuto, ovo je mjesto bilo važno odredište hodočasnika. Ljudi su dolazili gledati svete obrede, smješteni iznad spilje na stepenicama, dok su svećenici prinosili žrtve (najčešće bikove) Plutonu. Ceremonija se sastojala od uvođenja životinja u špilju i izvlačenja njihovih trupala iz nje.

Izvor: Discovery

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/cuvari-vrata-pakla-iskopani-u-turskoj/#ixzz2oNWXIrFQ

Related Posts

Share This

Leave a Comment