CERN potvrdio postojanje čestice u skladu s Higgsovim bozonom

Znanstvenici u CERN-u otkrili su novi bozon u unutar pet standardnih odstupanja u točnosti, a nova čestica je “u skladu” s Higgsovim bozonom. Na konferenciji za novinare koja je još uvijek u tijeku, CERN stručnjaci izjavili su da je čestica zabilježena uz pomoć Large Hadron Collidera kod Ženeve u Švicarskoj.

ATLAS eksperiment također je u potrazi za nedostižnom česticom za koju se smatra da cijelom svemiru daje veličinu i oblik, a najnoviji rezultati istraživanja također će biti objavljeni danas.

Konferenciju za novinare možete pratiti uživo ovdje.

U nastavku slijedi službena objava iz CERN-a:

“U našim podacima jasno vidimo znakove nove čestice na razini od 5 sigma, u prostoru mase od oko 126 GeV. Izvrsne performanse LHC-a i ATLAS-a, te napori mnogih ljudi doveli su nas do ove uzbudljive faze. Međutim, malo više vremena potrebno je za pripremu objave ovih rezultata.”, izjavio je glasnogovornik CERN-a.

“Rezultati su preliminarni, ali nesumnjivo se doista radi o novoj čestici. Znamo da je to bozon, te da je to najteži bozon ikad pronađen (po svojoj masi). Implikacije ovog otkrića vrlo su značajne i upravo zbog toga moramo biti pažljivi u našim istraživanjima i daljnjim provjerama podataka i rezultata.”

Rezultati prikazani danas temelje se na podacima prikupljenima 2011. i 2012. godine, iako je dio podataka iz 2012. godine još uvijek pod analizom. Objava analize rezultata očekuje se do kraja srpnja. Potpunija slika današnjih zapažanja pojaviti će se kasnije ove godine nakon što LHC izvede istraživanja s većim brojem podataka.

Sljedeći korak biti će precizno utvrditi prirodu novootkrivene čestice i njezin značaj za naše razumijevanje svemira. Standardni model čestica opisuje elementarne čestice od kojih smo mi i sva vidljiva materija u svemiru napravljeni, te sile koje djeluju među njima. Međutim, sva materija koju možemo vidjeti samo je 4% od ukupnog iznosa. Otkriće Higgsovog bozona most je prema razumijevanju 96% svemira koji nam je još uvijek nepoznat.

“Došli smo do prekretnice u našem razumijevanju prirode. Otkriće čestice u skladu s Higgsovim bozonom otvara put do detaljnijim studijama koje zahtijevaju veći broj statističkih podataka koji će otkriti svojstva novootkrivene čestice, te vjerojatno baciti novo svijetlo na druge tajne našeg svemira”, izjavio je generalni direktor CERN-a Rolf Heurer.

Leave a Comment