Bubrežni kamenac

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington ustanovili su zašto su neke osobe podložnije razvijanju bubrežnih kamenaca. Do svog su otrića stigli proučavajući laboratorijske miševe, no smatraju kako se rezultati mogu primijeniti i na ljudima.

Među faktore rizika za razvijanje bubrežnih kamenaca spada prehrana, točnije nedostatna konzumacija vode ili prekomjerni unos soli koja se veže za kalcij i povećava rizik od stvaranja kamenaca. Drugo objašnjenje je – genetika. Gen zvan klaudin-14 obično je neaktivan u bubrezima, a prošle su studije pokazale kako je varijacija ovog gena povezana sa 65 posto većim rizikom od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Sada su istraživači saznali više o ovoj vezi. Naime, tvrde da gen klaudin-14 obično neaktivan jer dva malena dijela RNA sprječavaju njegovu aktivaciju. Ta je neaktivnost zdrava jer dozvoljava kalciju i magneziju da se apsorbiraju u krvotok kroz bubrege. Međutim, osobe koje konzumiraju previše kalcija ili soli, a ne piju dovoljno vode, mogu prouzročiti stanje u kojem molekule RNA slabije utječu na klaudin-14, koji tada sprječava apsorpsiju kalcija u krvotok.

Upravo zato što klaudin-14 blokira kalcij ovom mineralu jedino preostaje otići u mokraću. Prekomjerna količina kalcija u urinu može rezultirati stvaranjem kamenaca u bubrezima ili mjehuru.

“Ovo nam otkriće dozvoljava da razmišljamo o boljim vrstama liječenja i načinima određivanja rizika, koji se obično povećava s godinama. Ako saznamo zašto ljudi dobiju bubrežne kamence, možda ćemo pronaći način kako to spriječiti”, objasnio je profesor medicine Sveučilišta Washingon Jianghui Hou, ujedno i voditelj studije objavljene u časopisu The EMBO Journal.

Bubrežni kamenci se stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima.

 

Izvor: mostarlife

Related Posts

Share This

Leave a Comment