Brza hrana ozbiljno oštećuje mozak

Poznato je da pretjerano trošenje hamburgera, prženih krumpirića, krofni, čipsa, pice i ostale brze hrane, bogate zasićenim masnim kiselinama, nije idealno za našu liniju, ali se od skora pokazalo da to može dovesti do oštećenja mozga.

Američki istraživači sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Portlandu su sada ustanovili da brza hrana utječe i na pojavu Alzheimerove bolesti. Naime, kod osoba koje unose velike količine zasićenih masnih kiselina, lakše dolazi do degenerativnih promjena moždanog tkiva.

Istraživanjem, kojim je bilo obuhvaćeno stotinjak osoba starijih od 65 godina i čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurology”, analizirani su nepoznati faktori rizika demencije. Znanstvenici su ustanovili da se mozak ljudi koji u krvi imaju visoki postotak trans masnih kiselina (oblik zasićenih kiselina) skupio, što utječe na loše pamćenje, lošu koncentraciju i izaziva probleme govora.

Za razliku od njih, osobe čija je ishrana bogata vitaminima B, C, D i E imaju veću zapreminu mozga i bolje kognitivne sposobnosti i pamćenje. Istraživanjem je ustanovljeno i da omega 3 masne kiseline, također, imaju pozitivno dejstvo na mozak jer poboljšavaju našu sposobnost da rješavamao probleme, planiramo i obavljamo više radnji istovremeno.

Leave a Comment