”Novi lijek za sve bolesti”

Antibiotici, jedno od najvećih znanstvenih dostignuća čovječanstva, na velikoj su kušnji. Sve veći broj bakterija mutacijama je razvilo otpornost na njih, no znanstvenici instituta IZI iz Leipziga tvrde da su pronašli rješenje – alternativni način borbe protiv sve otpornijih bakterija.

Bilo da je riječ o teorijama zavjere o tome kako su nove sorte bakterija poput E.coli genetski uzgojene i puštene u svijet radi profita, ili je riječ o pretjeranom korištenju antibiotika na koje su se bakterije jednostavno prilagodile činjenica jest: antibiotici ljudskom rodu više ne mogu ponuditi onu zaštitu koju smo zahvaljujući njima uživali u prošlosti.

Odgovor – antimikrobski peptidi

Znanstvenici instituta IZI iz Leipziga našli su alternativni način borbe protiv sve otpornijih bakterija. Antimikrobski peptidi (fragmenti većeg proteina koji se može naći kod nekih insekata) uspješno sprečavaju upale i širenje bakterija u organizmu.

Znanstvenici su otkrili 20-ak mikrolanaca peptida koji uspješno sprečavaju različite sojeve bakterija, od Streptococcus mutans, koja na zubima stvara karijes, pa do superbakterija koje žive u bolnicama i otporne su na gotovo sve lijekove na svijetu,

Izvor:  Profitiraj.hr.

Comments Closed