Mediteranska prehrana sprečava kardiovaskularna oboljenja modificirajući gensku funkciju

Najnovije istraživanje objavljeno u FASEB Journal nameće zaključak da polifenoli u djevičanskom maslinovom ulju modificiraju ekspresiju gena povezanih s aterosklerozom, što je svakako korisno po zdravlje.

Svatko zna da su maslinovo ulje i mediteranska prehrana povezani s nižim rizikom od razvoja kardiovaskularnih oboljenja, no najnovije istraživanje objavljeno u srpanjskom tiskanom izdanju FASEB Journal navodi iznenađujuće razloge toga: ove namirnice mijenjaju način na koji su geni povezani s djelovanjem ateroskleroze. “Spoznaja koji je gen moguće modulirati prehranom na zdrav način mogla bi pomoći ljudima u odabiru zdrave prehrane”, rekla je dr.sc. Maria Isabel Covas, D. Pharm., znanstvenica uključena u istraživanje Cardiovascular Risk and Nutrition Research Group pri Institut Municipal d’Investigacio Medica u Barceloni, Španjolska. “To je ujedno i prvi korak budućih nutritivnih terapija odabranom prehranom.”

Znanstvenici su surađivali s tri skupine zdravih volontera. Prva skupina konzumirala je tradicionalnu mediteransku prehranu s djevičanskim maslinovim uljem bogatim polifenolima. Druga skupina konzumirala je tradicionalnu mediteransku prehranu s maslinovim uljem siromašnim polifenolima. Treća skupina konzumirala je uobičajenu prehranu. Nakon tri mjeseca, prva skupina imala je nižu ekspresiju gena povezanih s aterosklerozom u perifernim mononuklearnim stanicama krvi. Osim toga, polifenoli iz  maslinovog ulja značajno su utjecali na ekspresiju genetskih promjena koje pridonose razvoju koronarnih oboljenja. Rezultati su također pokazali da potrošnja djevičanskog maslinovog ulja u kombinaciji s mediteranskom prehranom može pozitivno utjecati na oksidaciju lipida i DNK, inzulinsku rezistenciju, upale, karcinogenezu i suzbijanje tumora.

“Ova studija prva je takve vrste, iz razloga što pokazuje da maslinovo ulje i mediteranska prehrana utječu na naša tijela u daleko značajnijoj mjeri no što se dosad vjerovalo”, zaključuje dr. med. Gerald Weissmann, glavni urednik FASEB Journal. “Ovo istraživanje ne samo da nudi značajnu pomoć u motiviranju ljudi da promijene vlastite prehrambene navike, već predstavlja važan prvi korak prema spoznavanju ciljanih terapija koja utječu na način ekspresije ljudskih gena.”

Izvor: Federation of American Societies for Experimental Biology

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed