Konzumacija alkohola utrostručuje šanse od razvoja raka gušterače

Novo istraživanje pokazalo je da muškarci koji konzumiraju pet ili više alkoholnih pića u kratkom vremenskom razdoblju utrostručuju izglede za razvitkom jednog od najtežih oblika raka.


Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji proučavali su pacijente s rakom gušterače kroz razdoblje od četiri godine. Manje od polovice ispitanika bili su muškarcii. Usporedili su muškarce koji su konzumirali malo alkohola ili uopće nisu pili s onima koji su konzumirali veće količine alkoholnih pića. Ustanovili su kako ispijanje veće količine alkohola povećava izglede za razvitkom raka gušterače. Muškarci koji si povremeno priušte čašu pića izloženi su 1,5 puta većem riziku od raka gušterače u odnosu na osobe koje uopće ne konzumiraju alkohol ili muškarce koji popiju jedno piće mjesečno.

Ono što je iznenadilo stručnjake jest to što je veća konzumacija alkohola povezana s višim rizikom od raka gušterače kod muškaraca, ali ne i žena. “Rak gušterače jedna je od najsmrtonosnijih vrsta raka, stoga bi bilo koji faktor rizika koji se može ustanoviti i na koji možemo utjecati mogao spasiti živote. Našim je istraživanjem ustanovljeno kako velike količine konzumiranog alkohola mogu predstavljati rizik za razvitkom raka gušterače” pojasnio je dr. Samir Gupta, voditelj istraživanja koji naglašava kako je studijom prikupljeno mnogo novih podataka o konzumaciji alkohola na 532 pacijenta s rakom gušterače.

Sljedeći je korak provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovio razlog zbog kojega povećana konzumacija alkohola ovako utječe na muškarce, ali ne i na žene.

Related Posts

Share This

Comments Closed