Iz GM riže proizvodit će se ljudska krv

Kineski znanstvenici su iz genetički modificiranog zrna riže uspjeli proizvesti ključni sastojak ljudske krvi. Riječ je o proteinu krvne plazme albuminu, koji bi trebao omogućiti proizvodnju umjetne krvi i tako pružiti sigurniju alternativu dobrovoljnom darivanju.


Zalihe krvi u bolnicama često su nedostatne pogotovo kada se na nekom području dogode velike nesreće. Zasad se bolnice oslanjaju na dobrovoljne davatelje, a u budućnosti bi taj veliki problem mogla riješiti riža.

Kineski znanstvenici su iz genetički modificiranog zrna riže uspjeli proizvesti ključni sastojak ljudske krvi. Riječ je o proteinu krvne plazme albuminu koji bi trebao omogućiti proizvodnju umjetne krvi i tako pružiti sigurniju alternativu dobrovoljnom darivanju. Uzgojem genetički modificirane riže u poljima mogle bi se proizvesti veće količine proteina koji igra ključnu ulogu u prijenosu hormona i minerala, čišćenju krvi od štetnih tvari te regulaciji krvnog tlaka.

”Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na štakorima pokazala su da nije imao neželjene posljedice”, rekao je dr. Daichang Yang, znanstvenik koji je vodio istraživanje. On je dodao da proizvodnja albumina iz riže daje nadu i za stvaranje i ostalih proteina poput hemoglobina i imunoglobulina.

IZVOR: net.hr

Leave a Comment