Bobičasto voće smanjuje visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti u svijetu. To je poremećaj koji dovodi do moždanog udara i bolesti srca i čini više od 300 milijardi dolara troškova za liječenja svake godine.

Povišeni krvni tlak ima gotovo četvrtina odraslog stanovništva u svijetu, uključujući 10 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji i jednog od tri odrasla stanovnika Amerike. U potrazi za bioaktivnim tvarima koje bi mogle osigurati zaštitu od hipertenzije ispitivan je učinak antocijanina, spojeva koji se nalaze u borovnicama. Pokazano je da redovito uzimanje borovnica u prehrani, barem jedne porcije tjedno, umanjuje rizik od razvoja visokog krvnog tlaka u ljudi za 10 posto. Rezultati ispitivanja će biti objavljeni u veljači, u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Antocijanini pripadaju skupini flavonoida, bioaktivnih spojeva koje u većim količinama sadrže: crne ribizle, maline, plavi patlidžan, sok od crvenih naranči i borovnice. Flavonoidi se također nalaze i u drugom voću, povrću, žitaricama i ljekovitom bilju. Flavonoide nalazimo i u čaju, voćnim sokovima, crvenom vinu i tamnoj čokoladi, a od ranije se nagađa da povoljno djeluju na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ovo je prva velika studija koja je ispitivala utjecaj različitih flavonoida na hipertenziju. Istraživanje su zajednički proveli znanstvenici s University of East Anglia i Harvard University. U ispitivanje je bilo uključeno 134.000 žena i 47.000 muškaraca, koji su praćeni tijekom 14 godišnjeg razdoblja. U studiju su uključene samo osobe bez znakova hipertenzije. Ispitanici su svake dvije godine ispunjavali zdravstvene upitnike, a svake četiri godine navodili hranu koja čini njihov jelovnik. Pojava hipertenzije tijekom praćenog razdoblja je povezivana s prehrambenim navikama, posebno učestalošću konzumiranja različitih flavonoida.

Tijekom 14 godišnjeg trajanja studije 35.000 njezinih sudionika je razvilo hipertenziju. Podaci o prehrani ispitanika su pokazali da je čaj bio njihov glavni izvor flavonoida, nakon čega po doprinosu slijede jabuke, sok od naranče, borovnice, crno vino i jagode. Kada su istraživači izdvojeno analizirali vezu pojedinih vrsta flavonoida i hipertenzije, otkrili su da sudionici koji su konzumirali najviše antocijanina (sastojak borovnica i jagoda) imali su osam posto manju vjerojatnost za pojavu hipertenzije od onih koji konzumiraju manje takve hrane. Učinak je bio još jači kod ispitanika u dobi manjoj od 60 godina. Zaštitni učinak borovnice je bio veći nego onaj jagode. U usporedbi s ljudima koji nisu jeli borovnice, oni koji su ih jeli barem jednom tjedno imali su za 10 posto manje izglede da razviju hipertenziju.

“Naši rezultati uvjerljivo pokazuju da odgovarajući unos antocijanina prehranom može pomoći u prevenciji hipertenzije”, rekao je glavni autor prof Aedin Cassidy voditelj Zavoda za prehranu pri University of East Anglia. “Osiguranje dovoljne količine antocijanina u prehrani nije problem jer ga sadrže mnoge vrste hrane. Borovnice sadrže najveće količine antocijanina od sve hrane koja se često nalazi na jelovniku Amerikanaca. Među hranom bogatom antocijaninom spadaju i crne ribizle, crvene naranče, plavi patlidžani i maline”. U sljedećoj faza istraživanja planiramo provesti randomiziranu kontroliranu studiju s različitim prehrambenim izvorima antocijanina radi određivanja optimalne doze i izvora za prevenciju hipertenzije. To će omogućiti javnom zdravstvu donošenje preporuka o uzimanju određenih vrsta hrane i njihovih preporučljivih količina radi smanjenja krvnog tlaka.

Izvor: University of East Anglia

znanost.com

Related Posts

Share This

Comments Closed