Bioničko oko

Nadam se da neće imati brkove i bradu, našalio se Chris James (54) u iščekivanju kada će prvi put u životu vidjeti suprugu Janet. Britanac je progledao nakon što su mu ugradili bioničko oko. Iako to nije vid koji je imao prije 22 godine, kada je zbog genetske bolesti mrežnice oslijepio, on je presretan.

Eksperimentalna metoda omogućit će slijepima koji su, kao i Chris, vid izgubili zbog retinitis pigmentose, da svijet ponovno vide u crno-bijeloj, zrnatoj slici. Chrisu su krajem ožujka u Oxfordu ugradili računalni čip velik 3 milimetra duboko u lijevu očnu jabučicu. Operacija je trajala osam sati, a kao čip radi isprobali su tri tjedna kasnije. Uključili su ga, a on je vidio svjetlost i konture. Svakodnevnim vježbama vid mu se poboljšava. Već raspoznaje razne geometrijske oblike.

Bioničko oko mi je potpuno crn svijet pretvorilo u nešto što sada prepoznajem, Chris James

Čip sličan onima u kamerama pametnih mobitela je sastavljen od 1500 elektroda koje detektiraju svjetlost. Svjetlost pretvaraju u električne signale koji stimuliraju očne živce, i tako sliku šalju u mozak. Kako mu senzor u mozgu stvara sliku u više dijelova, Chris vježbama mora naučiti spojiti sliku u cjelinu. Liječnici kažu da će trebati još dosta vježbe prije nego počne prepoznavati lica.

– Iako ta slika nije potpuna, ipak je puno bolja od desetljeća života u mraku – nastavio je Chris.

Bioničko oko su ugradili i muškarcu iz Londona, a planiraju još 12-orici pacijenata. Pratit će njihov razvoj, a pokaže li se dobrim, bioničko oko bi moglo postati dostupno svima. Čip su razvili u njemačkoj tvrtki Retina Implant AG.

Leave a Comment