Bio-oklopi po uzoru na ljudsku kožu

Znanstvenici 3D printerima izrađuju “zaštitnu kožu” prema uzorima iz prirode.

Neri Oxman, direktorica istraživačke grupe Mediated Matter u sklopu MIT-evog Media Laba, proizvodi kože i oklope za tijelo, inspirirane ljudskim tkivom.

“Većina uzoraka u prirodi, uključujući krljušti ili paukove mreže, posjeduje neku vrstu logike koja se može računalno modelirati”, kaže Oxman.

Jedan od primjera je RD sustav (reaction-diffusion). Kada kemikalije stvaraju pigmente naše kože, sile njihovih reakcija kreiraju način na koji će pigmentacija biti raspodijeljena.

U proizvodnji svojih oklopa, Oxman surađuje s kolegom Craigom Carterom, kako bi kreirali jednadžbe bazirane na RD sustavima.

Pomoću tih jednadžbi kreiraju bitmape, koje određuju lokaciju i količinu kompozitnih materijala pod nazivom fotopolimeri. Potom te bitmape šalju printeru koji konstruira funkcionalne kalibrirane materijale (functionally graded materials ili FGM-ove), koji se se po svojim svojstvima razlikuje od svih umjetnih materijala koji su homogeni.

Konstrukcijom oklopa u blokovima od 16 mikrona, sloj po sloj, njezine kreacije podsjećaju na ljudske pore. “Naša koža je strukturirana drugačije od FGM-ova, na našem su licu pore velike zbog filtriranja, dok su na leđima male, kako bi formirale zaštitnu barijeru”.

IZVOR: vidi.hr

Leave a Comment