Biljke mogu učiti

Mimosa-pudica-720x540

Mimosa pudica. (Credit: Wikimedia)

Nedugo nakon što je objavila članak o biljkama koje „govore” uz pomoć zvuka, dr. Monica Gagliano objavljuje nove rezultate koji pokazuju da biljke mogu „učiti”.

Iako ovo zvuči poput znanstvene fantastike, dr. Gagliano s Centra za evolucijsku biologiju Sveučilišta Western Australia ima čvrste dokaze koji potvrđuju tu teoriju i objavljeni su u časopisu Oecologia.

Njen novi članak naslovljen je „Biljke uz iskustvo uče brže i zaboravljaju sporije u određenim uvjetima”. Koautori članka su prof. Michael Reuton i dr. Martial Depczynski s Odsjeka za biologiju biljaka Sveučilišta Western Australia i prof. Stefano Mancuso sa Sveučilišta u Firenci u Italiji.

Dr. Gagliano i njezin tim pokazali su da biljka Mimosa pudica može učiti i zaboravljati jednako kao i životinje, i to sve bez mozga! Dr. Gagliano je koristila iste pokusne instrumente koji se koriste za testiranje ponašanja i učenje životinja, te je dizajnirala eksperimente kao da je Mimosa zaista životinja.

Testirano je dugoročno i kratkoročno pamćenje Mimose u različitim okruženjima – u kojem ima mnogo svijetla, u kojem ima malo svijetla, u kojem na nju neprestano padaju kapljice vode (Mimosa savija svoje lišće kad god je kapljica dodirne). Eksperiment je pokazao da je Mimosa prestala zatvarati listove kad je naučila da ta repetitivna smetnja ne predstavlja nikakvu opasnost. Mimosa je sposobna naučeno ponašanje primijeniti u sekundi i kao i u životinja, učenje se odvijalo brže u manje povoljnom okruženju (npr. manje svijetla). No, najnevjerojatnija sposobnost Mimose je da se sjeti naučenog i nakon nekoliko tjedana, čak i kad su se promijenili uvjeti u okruženju.

Iako biljkama nedostaje mozak i neurološko tkivo, ipak imaju sofisticiranu signalnu mrežu na bazi kalcija koja je slična procesima pamćenja u životinja. Dr. Gagliano priznaje da još ne razumiju biološku podlogu za taj mehanizam učenja, ali svejedno smatra da ovo otkriće ima ogromne implikacije. Radikalno mijenja našu percepciju biljaka i granice između biljaka i životinja, uključujući i definiciju učenja kao obilježje koje je specifično za organizme s neurološkim sustavom.

Izvor: The University of Western Australia

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/biljke-mogu-uciti/#ixzz2rg9UYdAw

 

Leave a Comment