Bežični uređaj pretvara “izgubljenu” energiju u električnu

43454-350x232Koristeći jeftine materijale inženjeri sa Sveučilišta Duke osmislili su uređaj sličan solarnim panelima koji prikuplja energiju.

Uređaj bežičnim putem pretvara mikrovalne signale u istosmjernu struju koji onda mogu puniti baterije mobitela ili neke manje elektroničke uređaje.

Radi na sličnom principu kao i solarni paneli koji svjetlosnu energiju pretvaraju u električnu. Također, ovaj uređaj može prikupljati energiju i iz drugih izvora kao što su satelitski signali, zvučni signali ili Wi-Fi signali.

Uređaj se napaja koristeći metamaterijale koji snimaju oblike energije valova, a zatim se podešavaju za razne aplikacije. Dosad je rad s metamaterijalima bio isključivo teoretski, ali inženjeri sa Dukea su pokazali da je uz malo rada metamaterijale moguće iskoristiti za potrošačke aplikacije.

Npr., metamaterijali bi se mogli postaviti na strop prostorije kako bi se prikupljali “izgubljeni” Wi-Fi signali. S dodatnim preinakama metamaterijali bi se mogli ugraditi i u mobitele te bi se uređaji bežično punili.

Ubuduće, serije uređaja za prikupljanje energije hvatale bi signale satelita dok prolaze iznad nas. Male količine energije proizvedene iz tih signala bit će u stanju napajati senzorske mreže na udaljenim mjestima kao što su planine i pustinje.

Rad inženjera pokazuje dugoročan i jeftin pristup elektromagnetskom napajanju.

Izvor: Duke University

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/bezicni-uredaj-pretvara-izgubljenu-energiju-u-elektricnu/#ixzz2l4vH98ik

Leave a Comment