3-D ispisana hrana za gurmanske astronaute

3d-printana-hrana-720x4003-D ispisivanje (engl. 3-D printing) je zaista nevjerojatna nova tehnologija. Nakon polijetanja sa Zemlje u 21. stoljeću, čini se da će ova tehnologija postati jedna od temeljnih tehnologija u svemirskim putovanjima ljudi i kolonizaciji svemira.

Planovi zamišljaju korištenje 3-D pisača u izgradnji zrakoplova, svemirskih letjelica, orbitalnih tvornica, lunarnih baza… Ali posljednja potencijalna aplikacija bi čak mogla ispisati i keks. Istraživači sa Sveučilišta Cornell razvijaju stroj koji bi zapravo mogao ispisivati hranu.

Hrana je u svemiru uvijek izazivala različite reakcije. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (engl. International Space Station) imaju luksuznu hranu poput burritosa, no velika količina hrane koja se u prošlosti posluživala u svemiru je bila prilično manje luksuzna (i prilično manje ukusna). No, očito je da bi svatko volio jesti ono što najbolje odgovara njegovom ukusu i potrebama. Fab@Home 3-D pisač hrane je poprilično impresivan komad opreme, može se reći da nam daje prvi pogled na tzv. replikatore hrane iz serijala Zvjezdane staze (engl. Star Trek). Korištenjem jestive hidrokoloidne suspenzije (odnosno gela nalik smjesi čvrstih tvari i tekućina) i arome agentima, 3-D pisač će biti u stanju stvoriti impresivan broj različitih okusa i tekstura kako astronautima ne bi dosadili njihovi obroci. U stvari, pisači oponašaju okus i teksturu različitih vrsta hrane.

Iako može proći dosta vremena prije nego li se ova tehnologija dovoljno prilagodi općoj upotrebi, u konačnici se može koristiti kako bi iskombinirala sve hranjive tvari i minerale bitne za zdravu prehranu u svim obrocima. Nije previše za pretpostaviti da bi se čak mogla prilagoditi specifičnim prehrambenim potrebama pojedinca (i u zdravstvene svrhe). Netolerantni ste na glukozu i laktozu? Nema problema! Kad bi se koristila u još kreativnije svrhe, mogla bi se iskoristiti za proizvodnju hrane koju nije moguće napraviti uobičajenim metodama.

Svemirska hrana je daleko odmaknula od svojih početaka, ali još uvijek je se ne bi moglo nazvati gurmanskom kuhinjom. Uobičajeno je da astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji imaju ograničeni izbor jela. Jela se vrlo brzo ponavljaju što je i potaknulo Michelle Terafansky, inženjerku astronautike, na pisanje magisterija o 3-D ispisivanju ukusnih jela u mikrogravitaciji. Štoviše, uređaj kao ovaj mogao bi zauzimati manje mjesta i proizvoditi manje otpada, što znači i manju količinu ambalaže o kojoj se treba brinuti.

Nažalost, najveća prepreka pri prihvaćanju ispisane hrane je tzv. „fuj faktor“, kaže Jeffrey Lipton, voditelj Fab@Home projekta. U pokušajima da proizvedu lažne verzije poznatih namirnica, poput gljiva ili mozzarelle, nabasali su na ono što su nazvali „neprirodnom dolinom hrane“. Hrana koju je stvorio pisač bila je vrlo slična onome što su ljudi očekivali, ali bila je dovoljno drugačija kako bi se ljudima činila neprivlačnom.

Terafansky je predložila rješenje – prvo treba poraditi na okusu. Očito je da kad želite nešto pojesti, želite da vam to bude i ukusno. Fab@Home tim će se prvenstveno usmjeriti na to da 3-D ispisana jela budu ukusna, a poslije će se baviti estetikom.

Naravno, proći će neko vrijeme dok ćemo imati takve uređaje u našim kuhinjama, negdje uz mikrovalnu, s gumbom za instant pizzu. To „neko vrijeme“ može podrazumijevati 5 – 10 godina za samo jedan jedini pisač koji bi mogao proizvesti raznoliku hranu koja i izgleda dobro i ima dobar okus jer je velika količina hrane presložena da bi se mogla proizvesti na ovaj način. Voće i povrće je mnogo teže oponašati nego sir ili čokoladu, i velike su šanse da nam trebaju još desetljeća da bi stvorili pečeni odrezak.

Uređaji poput onog kojeg razvija Fab@Home tim vjerojatno će se prvo uvesti u bolnice i u neobična okruženja poput svemirskih postaja ili izoliranih postaja na Antarktici, te moguće i postaja na Mjesecu. Međutim, jednom kad se tehnologija proširi, potencijalne implikacije i reperkusije su poprilično zapanjujuće!

„Tea Earl Grey, Hot.“ – reći će kapetan Jean Luc Picard replikatoru jednoga dana.

Izvor: DiscoveryNews

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/3-d-ispisana-hrana-za-gurmanske-astronaute/#ixzz2O4LL5DiM

Leave a Comment