120 puta brže punjenje baterija

Južnokorejski znanstvenici u institutu Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) razvili su litij ionske baterije koje se mogu puniti 30 do 120 puta brže od onih koje se trenutno masovno koriste.

Znanstvenici vjeruju kako uz pomoć svoje tehnologije mogu razviti baterije za električne automobile koje se mogu u potpunosti napuniti za manje od minute.

Jedan od najvećih problema kod punjivih baterija što im treba više vremena za punjenje kako raste njihov fizički volumen. To se može djelomično riješiti cijepanjem velikih baterija na manje samostalne ćelije, no još uvijek je punjenje baterija relativno dugo.

Tehnologija koju su razvili korejski znanstvenici temelji se na umakanju katode u otopinu koja sadrži grafit, koji se pretvara u gustu mrežu vodljivih vlakana po cijeloj katodi. Ta se mreža ponaša poput krvnih žila, omogućujući istovremeno punjenje svih dijelova baterije. Takva se katoda zatim pakira u standardnu bateriju s elektrolitom i grafitnom anodom kako bi se stvorila brzo punjiva baterija. Ostali parametri, poput gustoće energije i broja ciklusa punjenja i pražnjenja trebali bi ostati neizmijenjeni.

Takva baterija može biti korištena u uređajima poput mobilnih telefona i prijenosnih računala, no katoda s dodatnim vodičima je većih dimenzija, tako da je vjerojatno primjerenija za korištenje u električnim automobilima. Naravno, pod uvjetom i da sva ostala infrastruktura za punjenje može podnijeti prijenos velike količine energije potrebne za punjenje baterija automobila u tako kratkom vremenu.

Izvor: bug.hr

Leave a Comment