Znanstvenik tvrdi kako G-točka ipak postoji

Američki ginekolog tvrdi da je otkrio G-točku, navodni centar zadovoljstva na prednjem unutarnjem zidu vagine, ali neki kritičari tvrde da ne treba žuriti sa zaključcima. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Sexual Medicine, Adam Ostrzenski kaže da je potvrdio postojanje G-točke nakon vađenja male “dobro nacrtane sac strukture” iz tijela preminule 83-godišnje žene.

“Ova studija potvrdila je anatomsko postojanje G-točke, što može dovesti do boljeg razumijevanja i poboljšanja ženske spolne funkcije”, kaže Ostrzenski s Instituta za ginekologiju u St. Petersburgu, Florida.

Glavni urednik časopisa, Irwin Goldstein kaže kako otkriće “pomaže u rastućem tijelu literature o ženskoj seksualnoj anatomiji i fiziologiji”. G-točka, nazvana po njemačkom ginekologu Ernstu Graefenbergu, koji je prvi raspravljao o njenom postojanju 1950. godine, kazao je da se radi o vrlo osjetljivom području u vagini koje, kada se stimulira, pruža ženi snažan orgazam.

Ne postoji za sve?
Gdje se G-točka nalazi je nepouzdanih dokaza koji su subjektivni ili kontradiktorni, a neki stručnjaci tvrde da ne postoji. Kritičari su bacili sumnju na posljednje otkriće, kao i napomenu da G-točka pruža uzbuđenje samo za neke žene te da njezina važnost može biti precijenjena zahvaljujući seksualiziranom marketingu.

“To je istraživanje pojedinačnog slučaja koji uključuje seciranje tijela jedne žene čija su nam seksualna iskustva nepoznata”, piše seksolog Debby Herbenick na kritike u magazinu Daily Beast. “Je li ona uživala u vaginalnoj penetraciji? Je li ona smatrala stimulaciju G-točke ugodnom ili erotskom ili je bilo više manje vjerojatno da će je to dovesti do orgazma? Mi ne znamo.”

U 2008. godini, isti časopis objavio je članak talijanskog istraživača koji je koristio ultrazvuk za skeniranje vaginalnog područja na devet žena koje su tvrdile da mogu doživjeti vaginalni orgazam i na jedanaest koje su tvrdile da ne mogu. To istraživanje je zaključilo kako anatomska značajka postoji, ali da je samo neke žene imaju. Kritičari su uzvratili da je nejasno je li navodna G-točka nova struktura ili jednostavno proširenje klitorisa.

Herbenick inzistira kako presuda još uvijek nije donesena, a da najnovije otkriće samo po sebi dodaje malo u istraživanju. “Mi ne znamo koliko žena (ako postoje) imaju sličnu strukturu. I svakako ne znamo da li konstrukcija ima veze sa stimulacijom G-točke, seksualnim užitkom, odnosno orgazmom. Nije da nam dijelovi tijela dolaze s oznakama koje pokazuju što koji dio tijela jest – a nazivanje ove strukture G-točkom ne znači da ona to zaista i je.”

Izvor: ABC; znano.st

Related Posts

Share This

Leave a Comment