Žene u braku s većom razlikom u godinama žive kraće

Brak donosi više dobrobiti muškarcima nego ženama – barem onima koji žele dug život. Prijašnje su studije pokazale da muškarci s mlađim suprugama žive duže.

Iako se dugo mislilo da žene s mlađim supruzima također žive duže, nova studija Sven Drefahla s the Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) iz Rostocka u Njemačkoj pokazala je da to ipak nije u potpunosti istina. Umjesto toga, pokazalo se da što je veća dobna razlika između muškarca i žene, ženina očekivana životna dob je manja. To se pokazalo istina bez obzira bila žena mlađa ili starija od svog muškarca.

Ako muškarac želi dugo živjeti onda ima jednostavnu formulu za pronalazak žene – što mlađe to bolje. Smrtnost za muškarce čija je žena između 7 i 9 godina mlađa od njega niža je za nevjerojatnih 11% kad ih se usporedi s parovima u kojima su muškarac i žena iste dobi. Nasuprot tome, muškarac umire ranije kad je mlađi od svoje supruge. Godinama su istraživači mislili da su podaci jednaki za oba spola. Pretpostavljali su da je posrijedi efekt “izbor prema zdravlju” – oni koji odaberu mlađe partnere, odabiru ih jer su zdravi i samim time imaju dužu očekivanu životnu dob. Također se mislilo da mlađi supružnik ima pozitivan psihološki i sociološki učinak na starijeg partnera i da može biti bolji skrbnik u starijoj dobi te time produžiti život partnera.

“Te se teorije sad moraju razmotriti”, kaže Sven Drefahl s MPIDR. “Čini se da razlog za različitost u smrtnosti zbog razlike u godinama supružnika i dalje ostaje nejasan.” Koristeći podatke gotovo 2 milijuna parova iz Danske, Drefahl je uspio eliminirati nedostatke ranijih istraživanja, te pokazao da je najbolji izbor za ženu da se uda za muškarca identičnih godina; stariji muž skraćuje njen život, a mlađi muž još više skraćuje njen život.

Prema Drefahlovoj studiji objavljenoj u svibnju u časopisu Demography, žene koje se udaju za 7 do 9 godina mlađe muškarce povisuju rizik od smrtnosti za 20% te time ruše teoriju o “izboru prema zdravlju” za žene – zdrave žene očito ne jure mlađe frajere. Dok druge studije o izboru partnera pokazuju da žene uglavnom preferiraju muškarce istih godina, većina njih završi sa starijim muškarcem. U Sjedinjenim Državama, mladoženja je u prosjeku 2.3 godine stariji od žene. “Nije stvar u tome da žene ne mogu naći mlađe partnere; većina njiih to jednostavno ne želi”, kaže Drefahl.

Također je sumnjivo da starije žene psihološki i društveno dobivaju od mlađih muževa. To je izgleda samo istina za muževe. “U prosjeku, muškarci imaju manje kvalitetnih društvenih kontakata nego žene”, naglašava Drefahl. Dakle, za razliku od mlađe žene, mlađi muškarac ne bi produžio život svoje žene time što će se brinuti za nju, ići u šetnje s njom i uživati s njom u starijoj dobi. Ona za to već ima prijatelje. Stariji muškarac, u drugu ruku, to nema. To znači da žene nemaju velikih dobrobiti od mlađih partnera, ali ostaje pitanje zašto on skraćuje njihov život. Jedno od malobrojnih mogućih objašnjenja je da parovi s mlađim muževima ruše društvene norme i tako pate od društvenih sankcija”, opet napominje Sven Drefahl. Budući da udaja za mlađeg muškarca nije baš u skladu s društvenim normama, ovi bi parovi mogli biti okarakterizirani kao drugačiji i time dobiti manje društvene potpore. Ovo bi moglo za posljedicu imati život s manje užitka i više stresa, slabije zdravlje, te na kraju veću smrtnost.

Dok ova nova studija s MPIDR-a pokazuje da brak partnera različitih godina nema puno prednosti za žene, nije istina da brak općenito nije dobar za žene. Biti u braku znači veću očekivanu životnu dob i za muškarce i za žene kad ih se usporedi s onima koji nisu u braku. Općenito, ženama je bolje nego muškarcima, širom svijeta njihova očekivana životna dob je veća za nekoliko godina od one za muškarce.

Max Planck Institute for Demographic Research u Rostocku istražuje strukturu i dinamiku populacije. Oni se usredotočuju na probleme koji su politički bitni (poput demografske promjene, starenja, plodnosti, redistribucije posla tijekom života), ali i drugih područja poput evolucijske biologije i medicine. MPIDR jedno je od najvećih tijela za demografsko istraživanje u Europi i jedno od svjetskih vođa u svom području. MPIDR dio je Max Planck Societya koje je njemačko istraživačko društvo svjetskog glasa.

Izvor: Max-Planck-Gesellschaft

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed