Važan korak prema lijeku protiv celijakije

celijakija

Molekularni detalji interakcije imunološkog sustava i glutena

Pomoću australijskog sinkrotrona otkriveni su molekularni detalji interakcije imunološkog sustava i glutena, koji uzrokuje celijakiju. Rad istraživača iz Australije, SAD-a i Nizozemske važan je korak prema razvoju potencijalnih lijekova i novih dijagnostičkih metoda.

Celijakija je kronična upalna bolest crijeva koja nastaje kada limfociti T prepoznaju gluten (skup proteina u zrnu pšenice, ječma i raži) kao stranu tvar i pokreću imunološku reakciju. Bolest najčešće zahvaća početni dio tankog crijeva i uzrokuje proljeve, nadutost, neishranjenost i druge povezane probleme. Jedini lijek zasad je prehrana bez imalo glutena, koju otežavaju manjkave deklaracije proizvoda i tragovi glutena u raznim namirnicama. Celijakija je povezana i s povećanom učestalošću osteoporoze, autoimunih bolesti, neplodnosti i malignih bolesti, osobito limfoma.

Razvoj celijakije snažno je povezan s određenim genima HLA sustava (HLA-DQ2 i HLA-DQ8). Visoka učestalost u svijetu, oko 1 : 266 prema rezultatima seroloških testiranja, čini celijakiju jednom od najčešćih genetički predodređenih bolesti. Budući da su poznati glavni genetički i okolišni faktori, moguće je istražiti imunološke mehanizme koji dovode do razvoja bolesti.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Structural and Molecular Biology, objašnjava što se događa na molekularnoj razini kod većine oboljelih od celijakije. Kod 95% pacijenata prisutan je protein HLA-DQ2 koji pomaže pri vezanju glutenskih peptida glijadina na receptore limfocita T, čime se pokreće imunološka reakcija. Pomoću rendgenske kristalografije utvrđena je detaljna trodimenzionalna molekularna struktura te interakcije.

Australski znanstvenik dr. Hugh Reid objašnjava da nova saznanja o načinu aktivacije limfocita T omogućuju dizajniranje lijekova koji bi blokirali vezanje glijadina i tako spriječili razvoj bolesti. Također je moguć razvoj dijagnostičkih testova za detektiranje limfocita T koji reagiraju na gluten. U istraživanju je sudjelovao i znanstvenik iz američke biotehnološke tvrtke Immusan koja radi na razvoju cjepiva i dijagnostičkih testova. U planu je slično istraživanje s preostala tri glutenska peptida za koje je poznato da sudjeluju u nastanku celijakije.

Izvor: Monash, ABC, znano.st

Leave a Comment