Širi li se svijetom epidemija autizma?

autizam_2Na svakih 68 djece u SAD-u dolazi jedno kojem je dijagnosticiran autizam.

Pokazali su to najnoviji podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavljeni prošlog četvrtka. To je značajan skok od 30 posto u odnosu na 2012. godinu kada je taj udio bio jedan na 88.

Za usporedbu, 1980. utvrđeno je da jedno na 2000 djece pati od autizma, a početkom devedesetih registrirano je šest slučajeva na 1000 djece. Dakle, broj dijagnoza kontinuirano raste pa se s pravom možemo pitati što se događa. Širi li se suvremenim svijetom epidemija autizma?

Na temelju ovih varijabilnosti neki su stručnjaci zaključili da bi ključni temelji percepcije o epidemiji sindroma mogli biti bolja i drugačija dijagnostika te rast obrazovanja i svijesti o njemu.

No zanimljivo je da prikupljeni podaci značajno variraju po državama, etničkoj pripadnosti i nekim drugim čimbenicima

Razlike u osviještenosti mogle bi objasniti i varijacije u statistikama među državama. Jedan od razloga koji navode stručnjaci mogle bi biti velike razlike u resursima potrebnim za dijagnosticiranje.

Primjerice država New Jersey, koja je prijavila najveću prevalenciju, poznata je po tome što pruža vrlo visoke standarde pomoći ljudima s autizmom.

S druge strane, kaže, nije jasno koliko mediji dopiru do malih zajednica pretežno ruralnih država kakva je Alabama niti kakve probleme imaju obitelji ondje. [tportal]

Izvor: cudaprirode.com

Leave a Comment