Sintetizirano solarno mlazno gorivo

(Credit: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)

(Credit: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)

U sklopu projekta Europske unije pod nazivom SOLAR-JET, iz sunčeve svjetlosti, vode i ugljikovog dioksida dobiven je obnovljivi kerozin koji bi, smatraju znanstvenici, mogao revolucionarizirati budućnost zrakoplovstva. Ovim se procesom također mogu dobiti i druge vrste goriva poput diesela, benzina ili čistog vodika na održivi način.

Nekoliko tvrtki – ETH Zurich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fur Luft – und Raumfahrt (DLR), ARTTIC i Shell Global Solutions pronašli su termokemijski način koji se temelji na koncentriranoj solarnoj energiji. Nova tehnologija solarnog reaktora iskorištena je za proizvodnju tekućeg ugljikovodičnog goriva koje može omogućiti održivi transport.

Zbog problema s ekologijom i sigurnosti opskrbljivanja gorivom, zrakoplovni je sektor prisiljen tražiti alternativna goriva koja bi se mogla kombinirati s onim koji se danas koristi. S ovakvim prototipom solarnog kerozina, projekt SOLAR-JET otvorio je put održivim gorivima s neograničenim sirovinama u budućnosti.

Projektom SOLAR-JET demonstrirana je inovativna tehnologija kojom se pomoću koncentrirane sunčeve svjetlosti ugljikov dioksid i voda pretvaraju u sintetski plin (syngas). Ovo je postignuto pomoću redoks reakcija s materijalima od metalnih oksida na visokim temperaturama. Syngas, mješavina vodika i ugljikovog monoksida pretvara se zatim u kerozin pomoću Fischer-Tropsch tehnologije.

„Tehnologija solarnog reaktora podrazumijeva poboljšani prijenos topline zračenjem i brze reakcije koje su važne za potpuno iskorištavanje sunčeve svjetlosti“, rekao je Aldo Steinfeld iz ETH Zurich.

Iako je ovaj način dobivanja kerozina iz sunčeve svjetlosti još u ranoj fazi razvoja, već je odobren za komercijalno zrakoplovstvo, a proces pretvaranja syngasa u kerozin već su usvojile neke tvrtke poput Shella.

Projekt SOLAR-JET pokrenut je u lipnju 2011. godine, a financira ga Europska unija. Prva faza projekta pokazala je da je moguće dobiti solarni kerozin, a sljedeći potez bit će optimiziranje solarnog reaktora i procjena tehnološko-ekonomskog potencijala ove metode. Rezultati SOLAR-JET-a stavit će Europu na prvo mjesto u istraživanju i inovacijama na području održivih goriva dobivenih iz koncentrirane solarne energije.

Izvor: ScienceDaily

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/sintetizirano-solarno-mlazno-gorivo-obnovljivi-kerozin-dobiven-iz-sunceve-svjetlosti-vode-ugljikovog-dioksida/#ixzz31rD4lhvi

Leave a Comment