SAD vs. Kina: Tko je veća svjetska sila?

Britanski list Telegraph pokušao je kroz infografiku utvrditi tko je danas veća svjetska sila – SAD ili Kina. U infografici su u obzir uzeti brojni faktori koji tome pridonose – BDP po stanovniku, društvene mreže, ali i zlatne medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

0985800598

Ipak, ova infografika ima i svojih nedostataka – uzmimo za primjer društvene mreže. Guardian je ovu stavku infografike temeljio na prodoru Facebooka koji je blokiran u Kini. No ako ne koriste Facebook , ne znači da Kinezi ne koriste društvene mreže uopće; Weibo.com glavna je društvena mreža u Kini koja ima korisnika više nego čitava američka populacija.

Najuspješniji brend je također zbunjujući faktor – najpoznatiji američki brend Apple ima većinu svojih tvornica u Kini gdje je jeftina radna snaga svakako jedan od razloga zbog kojih Apple ostvaruje velik profit.

Guardianova infografika postavila je pitanje je li uspoređivanje ovih dviju sila doista moguće. Usporedbe su neizbježne, stoga je čudno što su ovakve informacije predstavljene tako da postavljaju više pitanja nego što daju odgovor na njih.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/sad-vs-kina-tko-je-veca-svjetska-sila/#ixzz2waJaj4YO

Leave a Comment