Printanje neurona

neural_networkDoktori će uskoro biti u mogućnosti da obnove pacijentove neurone, odnosno živčane stanice poput onih u oštećenoj kralježnici, koristeći tehnologiju sličnu inkjet printerima koje imamo spojene kod kuće na računalo.

Znanstvenici na ARC centru za izvrsnost elektromaterijalske znanosti (ACES) Sveučilišta u Wollongongu proveli su posljednje tri godine razvijajući tehnologiju za ispis (printanje) živih ljudskih stanica – živčanih i mišićnih stanica, na sitne biorazgradive polimerne strukture. Također su razvili posebnu vrstu “tinte” koja nosi stanice, piše Science Alert.

Tinta mora stanice držati u suspenziji i imati pravu kemijsku kompoziciju koja će ih držati na životu. Ona ih također štiti u trenutku kada su velikom brzinom izbačene iz printera. Polimerne strukture djeluju kao temelj na kojem stanice napreduju, a sadrže tvari poput faktora za rast molekula i električnih vodova koji omogućuju stimulaciju rasta stanica. Znanstvenicima je cilj proizvesti strukture duge do 4 cm, koje bi mogle biti ugrađene u slomljene živce ili mišiće.

“Postoji veliki interes u medicinskom svijetu, a mi usko surađujemo s doktorima iz St. Vincents bolnice u Melbourneu”, izjavio je profesor Gordon Wallace. “Oni su vrlo zainteresirani za mogućnosti koje ova tehnologija donosi, a suradnja rezultira novim idejama skoro svaki tjedan.”

Izvor:Zimo.co

Leave a Comment