Potrošnja uređaja za komunikaciju

Tim znanstvenika s Laboratorija Alcatel-Lucent Bell proučili su trend potrošnje energije današnjih uređaja za komunikaciju i zaključili kako ciljevi energetske učinkovitosti daleko zaostaju za ukupnom prodajom takvih uređaja.

Potrošnja energije vjerojatno će postati jedan od glavnih problema telekomunikacijskih kompanija. U jednom od takvih scenarija, scenarija koji ne predviđaju promjene u načinu poslovanja, kao ni smanjenje potrošnje energije, u narednih deset godina znanstvenici procjenjuju sedmerostruko povećanje potrošnje energije po korisniku. Takva se procjena zasniva na rezultatima istraživanja provedenoga na Laboratorijima Bell. Uz taj, znanstvenici su razvili još nekoliko mogućih scenarija tehnološke evolucije u narednom desetljeću. Sve te scenarije predstavit će na nadolazećem 94. godišnjem sastanku Društva optičara, pod naslovom “Frontiers in Optics (FiO) 2010/Laser Science XXVI“. Taj se sastanak održava zajedno s godišnjim sastankom Odjela za razvoj lasera, inače dijelom Američkog društva fizičara (APS). Oba sastanka održavat će se od 24. do 28. listopada u Rochester Riverside centru za velike sastanke u sklopu sveučilišta Rochester, New York.

“Predviđeni rast prodaje ključan je faktor našega rada. Mi smo iskoristili nov pristup kroz koji smo ekstrapolirali trend rasta karakterističan za Sjevernu Ameriku”, objašnjava Dan Kilper, član tehničkog osoblja na Laboratorijima Bell te član upravnog odbora Povjerenstva za razvoj ekološki prihvatljive tehnologije. “Na ovaj smo način uspjeli uračunati i polako usporenje rasta prometa, koji se očekuje uslijed zasićenja tržišta. Čak i kada se to uzme u obzir, očekuje se kako će trend rasta pasti sa današnjih 40 do 60 posto na otprilike 25 do 50 posto do 2020. godine.”

Ovaj je broj bitan, ako ništa drugo, zbog jednog određenog razloga. Naime, nakon analize uređaja, znanstvenici procjenjuju kako je porast inovacija usmjerenih na smanjenu potrošnju energije pao sa 20 na otprilike 10 posto. “Rezultati našeg istraživanja pokazuju kako uređaji za optički prijenos podataka zahtijevaju otprilike 10% manje energije u odnosu na mobilne telefone i internetske routere”, navodi Kilper. Rezultati ovog, kao i rezultati sličnih istraživanja provedenih diljem svijeta, poslužili su kao poticaj za osnivanje Konzorcija za razvoj ekološki prihvatljive tehnologije. Osoblje tog konzorcija potječe iz industrijskih, akademskih i nevladinih područja. Radi se o stručnjacima zaduženima za temeljitu izmjenu komunikacijskih i mreža za prijenos podataka, uključujući internet. Radit će se na značajnom smanjenju emisije ugljičnih plinova tijekom proizvodnje i upotrebe uređaja za telekomunikaciju, računalnih platformi i mreža za prijenos podataka.

Izvor: Optical Society of America

Comments Closed