Otkrivena biljka koja apsorbira metal

Rinorea niccolifera

Rinorea niccolifera

Nova biljna vrsta, Rinorea niccolifera, nekim mehanizmom koji još nije razjašnjen nagomila do 18 000 ppm metala u svom lišću, a da se ne otruje (eng. parts per million upotrebljava se za izražavanje koncentracije u relativnim proporcijama i bezdimenzionalna je veličina. Jedan ppm predstavlja jedan dio na 1 000 000 dijelova ili jedan dio na 106 dijelova ili vrijednost 10–6). To je 100 do 1000 puta više od razine nikla u većini ostalih biljaka.

Ova nova vrsta pronađena je na otoku Luzan na Filipinima, na području poznarom po tlu bogatom metalima, objavljeno je u časopisu PhytoKeys.

Sposobnost gomilanja tako velike količine nikla iznimno je rijetka u biljnom svijetu – zasad je poznato samo 450 biljaka diljem svijeta koje imaju tu sposobnost hipergomilanja. Čak i u područjima koja su bogata niklom, manje od 1% biljaka ima sposobnost hipergomilanja.

Ova biljka zanimljiva je ne samo u znanstvenom smislu, već ima i praktičnu namjenu. Mogla bi se koristiti u ekološku svrhu kako bi se pročistilo tlo zagađeno metalom. A mogla bi se koristiti i u komercijalne svrhe kako bi zaživjelo tzv. „zeleno rudarstvo”, gdje bi se uz pomoć biljaka iz tla izvlačili željeni metali.

Izvor: ScienceAlert

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/otkrivena-biljka-koja-apsorbira-metal/#ixzz32txdd99X

Leave a Comment