Oceani rastu, led se nezaustavljivo otapa

led

Otapanje leda

Američki znanstvenici tvrde kako se led na zapadnoj Antarktici ubrzano i nezaustavljivo otapa. NASA-ini znanstvenici analizirali su satelitske i druge podatke, tvrde kako je taj led slabo uračunat u dosadašnje zaključke o globalnom zatopljenju. Tvrde kako će za 200 godina razina oceana porasti za 120 centimetara.

Znanstvenici tvrde da smo prošli točku iza koje nema povratka: šest ledenjaka koji se otapaju u Amundsenovu moru nestaju i njihovo se otapanje više ne može spriječiti.

Ti ledenjaci sadrže toliko vode da razina mora poraste za 1,2 metra, rekao je znanstvenik Eric Rignot, temeljeći svoju crnu prognozu na 40 godina promatranja ledenjaka.

Većina znanstvenika nije očekivala da će se ledeni pokrivač topiti takvom brzinom. Procjena znanstvenika sa Sveučilišta Washington je da bi se potpuno otapanje ledenog pokrivača moglo dogoditi za 200 godina, odnosno u optimističnoj verziji za više od 1000 godina.

Nakon što prednji dijelovi ledenjaka postanu nestabilni, srušit će se u more te vremenom domino-efektom povući ostatak ledene površine za sobom. To pak znači da bi se razina mora mogla podići za još 3-4 metra, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Science”.

Navedeni ledenjaci na Antarktici već pridonose rastu razine mora: godišnje ispuštaju leda kao i cijeli ledeni pokrov na Grenlandu, navodi NASA.

Izvor: http://bljesak.info/rubrika/sci-tech/clanak/oceani-rastu-led-se-nezaustavljivo-otapa/84912

Leave a Comment