Novi dokazi o blagotvornom utjecaju drveća na gradove

drveca-malta-720x480U časopisu Environmental Pollution nedavno je objavljena studija Američke šumarske službe (US Forest Service) i instituta Davey, koja opisuje zdrav utjecaj stabala na 10 velikih gradova.

Mjerena je koncentracija finih čestica onečišćenja, poznatih kao PM2.5, čije su čestice manje od 2,5 mikrona. Istraživači su izračunali kako gradska stabla uklanjanjem takvih čestica iz zraka, dodaju u prosjeku jednu godinu u životu čovjeka. Procjena je kako u New Yorku, kombinacija brojne ljudske populacije i stabala koja uklanjaju umjerenu količinu PM2.5 iz zraka spasi 8 ljudskih života svake godine. Zahvaljujući velikom broju drveća u Atlanti, to područje ima najvišu stopu uklanjanja štetnih sastojaka iz zraka.

Fine čestice zagađenja uzrok su brojnih ozbiljnih stanja i oboljenja, uključujući plućne infekcije i ateroskleroze. Iako su stope uklanjanja PM2.5 niže od uklanjanja većih čestica, dobrobit za zdravlje ljudi višestruko je veća. Michael T. Rains iz Američke šumarske službe tvrdi: “Ovo istraživanje jasno pokazuje da su američke urbane šume kapitalna investicija koja doprinosi čišćem zraku i vodama te smanjenju troškova energije. Osim toga, čine gradove ugodnijim mjestom za život. Jednostavno rečeno- urbane šume povećavaju kvalitetu čovjekova života.”

Izvor: BigThink

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/novi-dokazi-o-blagotvornom-utjecaju-drveca-na-gradove/#ixzz2XsWnsCAn

Leave a Comment