LED rasvjeta u poljoprivredi

d86990d7a5f40a17211584a61d678584Royal Philips udružio se s komercijalnim uzgajivačem povrća iz okolice Chicaga Green Sense Farms (GSF) na projektu opremanja jedne od najvećih komercijalnih farmi u zatvorenom koja rabi LED rasvjetu za rast prilagođenu kulturama u uzgoju. Taj inovativni poljoprivredni model omogućuje 20-25 puta veće godišnje urode uz pomoć „svjetlosnih recepata“ optimiziranih za kulture u uzgoju i 85% manju potrošnju energije. Kako se LED rasvjeta manje zagrijava, može se postaviti bliže biljkama na optimalnom položaju i stoga osigurava ravnomjerno osvjetljenje biljaka.
„Različite vrste biljaka imaju različite potrebe za svjetlošću i stoga Philips, u suradnji s naprednim uzgajivačima kao što je GSF, stvara bazu „svjetlosnih recepata“ za razne biljne vrste“, kaže Udo van Slooten, direktor hortikulturne rasvjete u Philipsu. „GSF rabi vertikalnu hidroponsku tehnologiju s Philipsovom LED rasvjetom za rast što omogućuje dostignuće kakvim se nijedan drugi poljoprivrednik ne može pohvaliti: GSF može osigurati postojane količine visokokvalitetnih proizvoda cijele godine.”
U priopćenju za medije navodi se kako je GSF uložio milijune dolara u obnovu i opremanje površine za uzgoj poljoprivrednih kultura u zatvorenom koja se prostire na oko 28.000 m3, a sastoji se od četrnaest tornjeva visine 7.62 m u dvjema prostorijama za uzgoj s kontroliranom klimom i Philipsovim LED rješenjima koja su prilagođena upravo kulturama koje se uzgajaju. Tvrde da ta metoda otklanja potrebu za štetnim pesticidima, gnojivima ili zaštitnim sredstvima i osigurava poljoprivredne proizvode koji su uzgojeni organski i gotovo bez ikakvih kemikalija.
“Kroz naše istraživanje i razvoj u suradnji s Philipsom, nastavljamo s inovacijama i usavršavanjem LED rasvjete za sustave za uzgoj biljaka u zatvorenom koji mogu povećati fotosintezu biljaka i smanjiti potrošnju energije te tako osigurati najukusnije povrće uzgojeno na održiv način“, kaže Robert Colangelo, poljoprivrednik osnivač, odnosno predsjednik koncerna Green Sense Farms. „Vertikalni uzgoj omogućuje nam gušću sadnju po hektaru nego na tradicionalnim poljima, što znači veće godišnje urode. Stvaramo male količine otpada, nema otjecanja vode zagađene poljoprivrednom proizvodnjom, a staklenički plinovi su na minimalnoj razini jer se hrana konzumira ondje gdje se proizvodi.“
Cilj GSF-a je graditi poljoprivredna imanja u sklopu institucija, poput sveučilišnih kampusa, bolničkih kompleksa i vojnih baza, koja će opskrbljivati velik broj zaposlenika, skratiti put koji hrana prelazi do konzumenata i osigurati veću svježinu hrane.

 

Izvor: http://www.bug.hr/vijesti/led-rasvjeta-poljoprivredi/133015.aspx

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment